NHO, Norsk olje og gass og oljeindustri-tilhengerne i Lofoten og Vesterålen krisebeskriver samarbeidsavtalen mellom de borgerlige partiene som utsetter en konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen ytterligere fire år.

Men styreleder i oljemyggen North Energy og en langsiktig pådriver for olje- og gassvirksomheten i Nord-Norge, særlig Barenthavet , Johan Petter Barlindhaug er ikke så negativ.

- Jeg synes det var en grei avtale. Jeg hadde egentlig regnet med at det ikke kom konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen og jeg tror ikke det er noen stor ulempe. En ulempe er det, men den er ikke stor, sier Johan Petter Barlindhaug.

- Barentshavet viktigst
Han mener for det første at Barentshavet er viktigere akkurat nå, og for det andre at det er uklokt å åpne for oljeleting i Lofoten, og særlig Vesterålen uten en klar avtale med fiskerne.

-Dette er klokt. Vi skal ikke gjøre alt samtidig. En åpning burde komme, men vi trenger ikke å forsere det ut fra norsk oljeindustri. Vi kan ikke både være i Lofoten og Barentshavet samtidig, og det er riktig å prioritere Barentshavet.

- Men avtalen begrenser fremtidig aktivitet i Barentshavet også?

-”Iskanten” som det står, er langt nord i Barenthavet, sier han, og mener vi er kommet til 2030 før det er aktuelt å gå inn i Barentshavet nord. Og iskanten trekker seg tilbake, så det er flere tiår til vi er der oppe, sier han.

Aller helst skulle han sett en konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen, for at den kunne fått på plass en avtale med fiskerne.

- Men nå får de bruke tiden aktivt. Kanskje utsettelsen kan gi mer rom for nyanser i debatten. I Vesterålen vil store deler av kommunene ønske aktivitet, men da må man jobbe regionalt med løsninger, sier han.

Les mer: Spår sammenhengende undervannsfabrikker i Barentshavet

Her er Norges nye oljeprovins

Ny regjering lover oljevern i Lofoten

Les også: - Samarbeidsavtalen et nederlag for Erna Solberg

Willoch imponert over Erna Solberg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.