- I denne fabrikken på 30.000 kvadratmeter, der det er investert en milliard kroner, jobber det 300 mennesker. Mange av maskinene går uten tilsyn - det er roboter. Den utviklingen kommer selvsagt til å fortsette, men til syvende og sist så vil det flate ut. I bilindustrien er robotiseringen kommet så langt som den kan, sier Walter Qvam, konsernsjef i Kongsberg Gruppen.

I forbindelse med NHOs årskonferanse om læring i arbeidslivet er Statsminister Erna Solberg, Energiminister Tord Lien og NHO-sjef Kristin Skogen Lund på omvisning i Kongsberggruppens aller helligste, produksjonslokalet som går under navnet Arsenalet. Her lages delene til missilene som brukes i F35, og arbeidet er strengt hemmelig og underlagt amerikanske regler.

Lavere vekst
Erna Solberg har vært her en gang før, i valgkampen 2009. Da var bygget nytt og investeringene som var lagt ned var tidenes største i regionen som er teknologiledende i både Forsvar, maritime næringer og olje- og offshore.

Det er særlig i oljeservicenæringen at det høye kostnadsnivået er satt under lupen det siste året, etter at en rekke store kontrakter fra oljeselskapene gikk til utlandske verft i fjor vinter. Årsaken var i stor grad prisforskjeller.

- Kostnadsnivået i Norge er høyt. Til nå har produktivitetsforbedringene kompensert for det. Det kommer de ikke til å gjøre til evig tid, hvis kostnadsveksten fortsetter å avvike, sier Qvam.

Statsministeren mener det er rom for mer produktivitetsvekst, og mener det er et område der regjeringen kan bidra.

- Siden 2005 har takten i produktivitetsutviklingen vært lavere enn tidligere. Norge tåler et høyt kostnadsnivå hvis vi er veldig produktive, men vi tåler det ikke hvis ikke vi løfter produktiviteten, sier Erna Solberg.

- En kommisjon
- Vi er allerede veldig produktive i internasjonal sammenheng. Er det rom for enda større produktivitetsøkning?

- Vi er produktive, men vi har hatt en lavere produktivitetsvekst de siste årene enn det vi har hatt tidligere. Det er derfor vi setter ned en produktivitetskommisjon, for å se om det er områder politikk arbeidsliv og annet som gjør at vi kan bli mer produktive, sier hun.

Kostnadene i seg selv mener hun først og fremst er et spørsmål for partene i arbeidslivet.

- Kostandsnivået er høyt. Det må ned, vi ser særlig på leverandørindustrien at det er for høyt. Det er et ansvar som først og fremst ligger på partene i arbeidslivet. Det er de som må sørge for at vi får en balansert lønnutvikling i årene fremover, sier Solberg.

LES OGSÅ:

- Mange tegn på at vi vil møte større utfordringer

- Vi er på vei mot å bli en mindre oljesmurt økonomi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.