Aker Solutions leverte i dag det beste resultatet i 2013, og aksjen er opp nesten åtte prosent. Konsernsjef og styreleder Øyvind Eriksen kunne smilende presentere både kvartals- og årsresultat uten å måtte forklare en eneste nedtur.

- Dere kan forvente at Aker Solutions fortsetter veksten, men ikke i samme takt som de siste årene, sier Eriksen til analytikerne under dagens kvartalspresentasjon.

Og han mener det er mer å gi:

- Det viser at vi er på rett vei, men potensialet er større enn det vi viste i fjerdekvartal, så vi fortsetter å jobbbe hardt for å nå det potensialet, sier han til DN.no.

Anledning til å skjerpe seg
Statoil meldte sist fredag om investeringskutt på 30 milliarder kroner over tre år. En rekke av de store internasjonale oljeselskapene har meldt om vanskeligere tilgang på kapital. Kostnadene i hele bransjen har steget på en måte som bekymrer hele bransjen.

Eriksen mener det avgjørende fremover blir langsiktige kontrakter og gode kunderelasjoner, og at nettopp det gir ham en god plattform for å ta selskapet gjennom en periode med større markedsuro.

- Vi har til hensikt å benytte anledningen i et slakkere marked til å styrke både vår operative virksomhet og kunderelasjonene, sier Øyvind Eriksen.

- Hvordan ser du at dere kan styrke den operative virksomheten?

- Det handler om å gjøre færre feil og å ta en langsiktig tilnærming til hvordan vi samarbeider med våre kjernekunder, sier han.

Kjører maskineriet på grensen
Han mener det ikke bare er negativt at et svært sterkt oljeservicemarked slakker litt av.

- Da blir det tid til litt mer indretjeneste, langsiktig kompetanseutvikling og langsiktig samarbeid og ressursutnyttelse på tvers av forretningsområdene. Det er en fin anledning til å gjøre Aker Solutions bedre og sterkere.

- Har aktivitetsnivået vært for høyt?

- Det har ikke vært for høyt, men når vi ligger tett oppunder 100 prosents kapasitetsutnyttelse over lang tid, så kjører vi maskineriet helt på grensen. Nå får vi litt mer sikkerhetsmarginer og de bør vi bruke på å øke kvaliteten på leveransene slik vi har hatt som ambisjon de siste årene, sier Eriksen.

Også finansdirektør Leif Borge er opptatt av mulighetene markedsendringene gir.

- Det har vært en veldig kraftig vekst og da blir det en sterk prioritering å klare å levere på det. Når veksten går litt ned har man både tid og krefter til å jobbe systematisk med disse temaene, sier Borge om behovet for kostnadsfokus, standardisering og smarte løsninger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.