Onsdag åpnet olje- og energiminister Tord Lien et nytt forskningssenter ved Universitetet i Stavanger. Det nye forskningssenteret, det såkalte IOR-senteret (Improved Oil Recovery), skal forske på måter å øke oljeutvinningen på norsk sokkel.

- Ett prosentpoengs økning i oljeutvinningen fra norsk sokkel kan gi 300 milliarder kroner i ekstra inntekter, sa Lien.

11 selskaper i oljeindustrien har lovet det nye senteret i Stavanger to millioner hver. Ved universitetet i Bergen har debatten rast etter at universitetet sist høst inngikk avtale med Statoil om 55 millioner forskningskroner. Kritikerne mener at forskning skal bidra til bærekraftig utvikling. Hele avtalen er nå til vurdering hos Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi (NENT).

Olje- og energiministeren gikk kraftig i rette med kritikerne ved universitetet i Bergen.

- Jeg sliter med å forstå denne debatten, sier han til Dagens Næringsliv etter åpningen.

- Verden trenger energi og det er fortsatt 2,6 milliarder mennesker som lager maten sin over åpen flamme. Vi trenger å levere energi til verden. Vi vet at fossile energikilder vil utgjøre en betydelig del av verdens energimiks. Og vi vet at for første gang i verdenshistorien løftes hundrevis av millioner mennesker ut av fattigdommen. Det er også en etisk dimensjon, sier Lien.

Olje- og energiministeren mener også debatten til dels er medieskapt.

- Jeg opplever til dels at man her har funnet noen karer som er ganske høyrøstet. Det er til dels en medieskapt debatt. Det er ikke slik at store deler av befolkningen går rundt og er bekymret for at Norge forsker på petroleum, sier Lien.

Heller ikke Gro Brækken i Norsk Olje & Gass skjønner kritikerne.

- Nei, det gjør jeg ikke. Jeg har forsøkt å sette meg inn i det, men jeg mener at det er uetisk å ikke utnytte ressursene fornuftig. Det er mitt standpunkt.

- Det kan en jo si om uran også?

- Ja absolutt. Det spørs hva det skal brukes til. Hvis det skal brukes til atomvåpen er jeg enig med deg. Men det er jo forbedringer innen kjernekraft som er viktig for verden, sier Brækken.

Klimaforsker Helge Drange er blant de kritiske Bergens-professorene.

- Noen vil kalle det grønnmaling, sier han.

- Analogien er til tiden da man diskuterte om røyking var farlig eller ikke. Da var tobakksindustrien tung sponsor av universitetene. Det var ikke tilfeldig, sier Drange.

Han synes universitetene har et ansvar for å peke på bærekraftige løsninger for fremtiden. Han synes universitetene også burde oppsøke andre finansieringskilder og ikke bare passivt sitte og motta oljesponsing. Drange mener det er ille at universitetene ender opp med å bruke store faglige ressurser på å støtte opp om aktivitet som både er betenkelige i klimaperspektiv og som strider med politiske målsettinger om lavere CO2-utslipp.i

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.