I sommer har Statoil planlagt å bore tre kjappe brønner i det såkalte Hoop-området i Barentshavet, lenger nord enn det noengang er boret på norsk sokkel før. Det har fått Greenpeace til å klage, ikke minst på Apollo-boringen lengst nord. Nå velger Miljødirektoratet å se nærmere på saken. Direktoratet har gitt klagen såkalt oppsettende virkning.

«Statoil kan dermed ikke starte boringen før klagesaken er endelig avgjort», skriver Miljødirektoratets sjef Ellen Hambro i en epost til DN.

Det er nå opp til Klima- og miljødepartementet å ta endelig avgjørelse i saken.

– Det første vi nå må avgjøre er om klagen skal ha oppsettende virkning. Det vil vi avgjøre i løpet av dager. Det andre er å ta stilling til selve klagen. Det vil ta noe lenger tid, sier kommunikasjonsrådgiver Gard Nybro-Nielsen i departementet.

 

Endret virkelighet
Greenpeace hevder at politiske og faglige vurderinger er endret etter at tillatelsene opprinnelig ble gitt. Polarinstituttet har nemlig kommet med en definisjon på den såkalte iskanten. Denne viser at maksimumsutbredelsen av isen i et trettiårsperspektiv har ligget svært nær de planlagte boringene.

«Vi mener derfor at det er nødvendig å utsette oppstart av aktiviteten til klagen er behandlet, slik at realiteten i klageadgangen blir ivaretatt i denne saken», skriver Hambro.

Hun opplyser at Statoil allerede fredag klaget til Klima- og miljødepartementet på direktoratets beslutning om å gi Greenpeace-klagen oppsettende virkning.

– Vi har bedt om at vedtaket på oppsettende virkning omgjøres. Sekundært har vi bedt om betinget oppsettende virkning, det vil si at vi kan begynne boringen, men vente med å gå inn i oljeførende lag til klagen er behandlet, sier Statoil-talsmann Ørjan Heradstveit mandag.

Nylig uttalte selskapets letesjef Irene Rummelhoff til DN at Statoil har svært stor tro på Hoop-området. Selskapet har imidlertid også dårlig tid dersom den planlagte letekampanjen skal gjennomføres på tre måneder, før høsten setter inn.

 

Kamplysten
Kommunikasjonsansvarlig Åshild Lahn i Greenpeace er svært fornøyd med Miljødirektoratets inngripen. Hun setter sin lit til miljøvernministeren. I løpet har helgen har Greenpeace-skipet «Esperanza» ifølge Lahn hatt et kappløp mot riggen på vei mot borelokasjonen.

– Nå okkuperer vi borestedet for å passe på at Statoil ikke begynner boringen, sier Lahn.

Hun mener saken er en test på hvordan regjeringen forholder seg til Polarinstituttets definisjon av iskanten. Hun er ogås opptatt av risikoanalyser som viser at oljesøl fra boringen kan treffe naturreservatet Bjørnøya på under en uke. Greenpeace mener det aktuelle området ikke ville blitt åpnet for oljeboring med dagens kunnskap, og viser til at det ligger mellom blokker Polarinstituttet og Miljødirektoratet anbefalte å ta ut fra 23. konsesjonsrunde.

 

Les også:

Nygaard trekker seg som NRK-styreleder

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.