JP Morgan har høynet sine oljeprisanslag, og øker også eps-anslagene på de største oljeselskapene.

Ifølge en oppdatering fra meglerhuset fredag bidrar kombinasjonen av de høyere oljeprisanslagene og de store oljeselskapenes tiltak utsiktene for selskapenes fri kontantstrøm.

JP Morgan oppgraderer blant annet Royal Dutch Shell fra nøytral til overvekt på grunn av høynede anslag, og tror på økt utbytte.

For 2014 tar JP Morgan opp Brent-oljeprisanslaget fra 105 til 111 dollar pr fat, og i 2015 ser de en pris på 115 dollar pr fat fra tidligere 100,25.

De introduserer også et anslag på oljeprisen i 2016 på 120 dollar pr fat som erstatter deres langsiktige prisanslag på 90 dollar pr fat.

Avviser stille sommer

Olje- og makroanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets venter en oljepris på 108 dollar pr fat i tredje kvartal.

Hun tror ikke sommeren blir en stille periode i oljemarkedet.

Saltvedt viser til at det på kort sikt kan det være et rom for fall i Brent-prisen og viser til utviklingen rundt den sunnimuslimske syriskirakiske islamistgruppen Isil angrep i Nord-Irak.

Skiftende fokus

Ifølge henne skifter fokuset nå til de langsiktige utsiktene for Iraks oljeproduksjon fra tidligere om Isil vil angripe oljeinstallasjoner lenger sør i Irak. Kurdiske peshmerga-soldater tok i tillegg kontroll over anlegg knyttet til blant annet Kirkuk-feltet, der DNO driver, fra det statlige North Oil-selskapet.

Det internasjonale energibyrået IEA kuttet i sin månedsrapport fredag etterspørselsanslaget for 2014 med 130.000 fat pr dag. DNB Markets mener de for optimistiske til etterspørselen etter olje fra Kina og for pessimistiske med tanke på tilbudsveksten fra USA.

LES OGSÅ: - USA er helt tydelig på vei til å hente seg inn

- Tikket inn 15 mill. på konto(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.