Russlands president Vladimir Putin har beordret regjeringen til å vurdere en opphevelse av Gazproms monopol på eksport av gass i rørledninger.

Det skriver Financial Times onsdag.

Dette skal skje ved at andre produsenter får tillatelse til å eksportere gass fra nye felt i det østlige Sibir og i Det fjerne østen.

Avisen fremholder at tiltaket er et tegn på mulig seier for det statlige selskapet Rosneft og dets sjef Igor Setsjin, som har arbeidet hardt for å vinne en større andel av den russiske gassektoren, og som har kjempet mot Gazprom i denne prosessen.

Økt geopolitisk spenning

Anslytikere sier at nye vestlige sanksjoner mot Russland, og økt geopolitisk spenning, vil kunne føre til at Moskva ytterligere øker farten i planene for sin gassliberalisering.

- Gitt sanksjoner og potensielt press på Russland, er det sannsynlig at russiske myndigheter ser fornuften i at uavhengige produsenter får tilgang til vestlige rørledninger, sier Ildar Davletsjin, analytiker i Renaissance Capital, og legger til at dette vil gi Russland mulighet til å øke sin utnyttelsesgrad i Nord Stream-rørledningen.

Russiske myndigheter vil ikke ta noen endelig beslutning om liberalisering av gassmonpolet før 1. september, skriver avisen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.