EU-kommisjonen presenterte onsdag et effektiviseringsmål på 30 prosent for energisektoren innen 2030, men uten å fremme forslag om at målet gjøres bindende.

Det skriver Financial Times torsdag.

Etter måneder med forhandlinger, som satte Polen og Storbritannia opp mot Tyskland og andre forkjempere for strengere mål, endte kommisjonen med et kompromiss.

Dette innebærer et noe strengere mål for energieffektiviseringen, samtidig som det hersker stillhet om målet skal være obligatorisk.

Mens kommisjonens anbefaling legger grunnlaget for debatten fremover, trenger målet enstemmig oppslutning fra EUs medlemsland for at det skal lovfestes.

Tidsfrist i oktober

EU-landene arbeider mot en selvpålagt tidsfrist i oktober, for å fastsette klima- og energipolitikken frem til 2030.

EU har allerede et frivillig effektiviseringsmål på 20 prosent for 2020. Innføring av et bindende mål vil innebære en storstilt overhaling av byggeforskrifter, overførings- og distribusjonsnett, lys, isolering og oppvarming.

Ifølge EU-anslag vil en energieffektivisering på 25 prosent i 2030 i forhold til nivået for 2007, gi en reduksjon i EUs gassimport på om lag 9 prosent, mens en energieffektivisering på 35 prosent vil gi en importreduksjon på 33 prosent.

Kommisjonens nye mål er mer ambisiøst enn det nivået på 27 til 29 prosent som tidligere har vært fremmet av enkelte EU-ledere, men lavere enn det minimum på 35 prosent som fremmes av Tyskland og Danmark.

Disse ser et smartere forbruk som helt avgjørende for å redusere avhengigheten av gassimport fra Russland, som for tiden dekker om lag en tredel av EUs behov, skriver avisen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.