Oljeselskapet Statoil fikk et justert driftsresultat på 32,3 milliarder kroner i årets andre kvartal.

På forhånd var det ventet at det justerte driftsresultatet ville bli på 36,5 milliarder kroner, ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.

Overskuddet på 12 milliarder kroner etter skatt i kvartalet, var imidlertid en halv milliard bedre enn ventet (se tabell nederst i saken).

- Vi har god kontroll på kostnadssiden her i Statoil, forsikrer Statoil-sjef Helge Lund på fredagens kvartalspresentasjon.

- Statoil leverte solid drift i kvartalet, med fortsatt høy produksjonsregularitet på norsk sokkel og prosjektgjennomføring i henhold til plan. Vi har utsatt gassproduksjon for å skape økt verdi, men er i rute for å levere på våre produksjonsprognoser for 2014. Kvartalsresultatet ble påvirket av salg av eiendeler, sesongeffekter, og lavere gasspriser. Resultatet for første halvår var på om lag samme nivå som i tilsvarende periode i fjor, sier Statoils konsernsjef Helge Lund i en pressemelding fra Statoil torsdag.

Lavere produksjon

Statoil hadde en egenproduksjon på 1.799 millioner fat oljeekvivalenter i kvartalet, en nedgang på ni prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal ifjor, mens det var ventet en egenproduksjon på 1.821 millioner.

Selskapet bokførte en gevinst i andre kvartal på 3,6 milliarder kroner fra nedsalg i Shah Deniz og South Caucasus-rørledningen. Gevinsten ble motvirket av nedskrivninger på 4,3 milliarder kroner i den landbaserte virksomheten i USA, hovedsakelig knyttet til vedvarende lokale prisforskjeller.

- Kontantstrøm fra drift før skatt er 118 milliarder kroner hittil i år, og vi har en solid finansiell posisjon. Vi vil utbetale et utbytte på 1,80 kroner per aksje for kvartalet, i tråd med vår prioritering av utbytte til våre aksjonærer, sier Lund.

Kutter utgifter

Leteutgiftene var 2,7 milliarder kroner i kvartalet, en nedgang på 1,4 milliarder kroner sammenlignet med samme kvartal i fjor. De reduserte leteutgiftene skyldtes hovedsakelig økt balanseføring som følge av høyere funnrate.

- Vi fortsetter arbeidet med å redusere kostnader og forbedre kapitaleffektiviteten. I kvartalet kunngjorde vi et potensial for å redusere bemanningen med mellom 1100 og 1400 stillinger. Staber og fellestjenester er allerede redusert med omkring 1000 stillinger. Vi har også opprettet seks prosjekter med fokus på teknisk effektivitet som vil få stor innvirkning på tvers i selskapet, og første bølge av prosjekter gjennomføres nå. Vi er i rute, og vil gi en oppdatert status i forbindelse med rapporteringen av årsresultatene, sier Lund i pressemeldingen.

Statoil asa

Les også:

Vanlig med juks på svenske bilverksteder  

Asia i dag: Kutter veksten for verdensøkonomien