Statoil-sjef Helge Lund er bekymret for at politiske og økonomiske sanksjoner i Vesten mot Russland skal skade selskapets vekstplaner i Russland. Han vil jobbe for å ikke bli rammet av sanksjonene.

- Vi håper å finne andre løsninger enn sanksjoner. Det tar årtier å bygge utvikle gode relasjoner og finne gode prosjekter, sier Lund til DN.no.

Statoil er Norges største selskap, og driver oljevirksomhet over hele verden. Konsernsjefen presenterte fredag selskapets resultater for andre kvartal 2014. Resultatene var lavere enn ventet.

Les mer her: - Vi har god kontroll på kostnadssiden

Blant temaene under presentasjonen var blant annet sanksjoner mot Russland som kan påviker selskapets samarbeid med det russiske oljeselskapet Rosneft.

16. juli vedtok USA nye, forsterkede sanksjoner mot Russland som en reaksjon på den eskalerende uroen i Ukraina. Det vil kunne påvirke Statoils samarbeid med det russiske oljeselskapet Rosneft.

Les mer her: Kan ramme Statoil-partner dnPlus (Krever innlogging på DN+)

Statoil vil følge alle internasjonale sanksjoner, forklarer Lund. Selskapet håper likevel å kunne fortsette samarbeidet med den russiske oljegiganten. 

Kompliserte sanksjoner

Også EU forbereder opptrappede sanksjoner mot Russland, som kan komme til å ramme næringslivet hardt.

Torsdag var europeiske diplomater i møter for å finne ut av hva som blir neste trekk i den politiske konflikten. EU har så langt gjennomført fase én og fase to av sanksjonene EU-landene ble enige om på et toppmøte tidligere i vår.

Les mer om dette her: http://www.dn.no/nyheter/utenriks/2014/07/24/2001/Russland/dette-er-konsekvensene-av-eus-sanksjoner-mot-russland

For Statoil er det ikke enkelt å forholde seg til disse sanksjonene. Ifølge Lund jobber selskapet fortsatt med å forstå hvilke implikasjoner sanksjonene fra USA og eventuelt EU vil få for Statoil og Rosneft-samarbeidet.

- Så langt har vi klart å håndtere denne situasjonen på en god måte, og vi har klart å beskytte den operasjonelle utviklingen av partnerskapet. Vi forsøker nå å forstå hva sanksjonene fra USA betyr og hvilker implikasjoner det vil få for oss, sier Lund.

- Vi vet ikke hvilken teknologi eller hvilke produkter eventuelle EU-sanksjoner vil påvirke, forklarer han videre.

Vil ikke spekulere

Etter press og sanksjoner fra USA trakk Statoil seg i 2013 helt ut av virksomheten i Iran. Hvorvidt Russland og samarbeidet med Rosneft kan ende opp i samme situasjon, vil ikke Lund spekulere i.

- Det er ikke meningsfullt for meg å spekulere i hvordan saken utvikler seg. Vi håper å oppnå en diplomatisk løsning, sier Lund.

Han forklarer at det ikke er enkelt å bygge gode relasjoner og finne gode prosjekter i energiindustrien. Foreløpig opprettholder Statoil samarbeidet med Rosneft, uten endringer.

- Det er klart at alle sanksjoner gjør det mer komplisert å utvikle industri, særlig en så langsiktig idustri som energiindustrien. Det ligger i Statoils filosofi at vi forholder oss til og følger alle relevante internasjonale sanksjoner. Vi fortsetter samarbeidet og endrer ingenting i vår joint venture, sier Lund om Rosneft-samarbeidet.   (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.