Oslo Børs faller tilbake fredag etter skuffende kvartalstall fra oljeselskapet Statoil og svak utvikling på de store europeiske børsene. Statoil rapporterte et svakere enn ventet justert driftsresultat, mens resultatet etter skatt var høyere enn ventet.

Statoils rapport for andre kvartal var ikke så negativ som dagens kursfall skulle tilsi, sier analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier til TDN Finans fredag.

- Aksjen har overreagert litt

- Rapporten var litt på den skuffende siden. Grunnen til det var litt dårligere oljeproduksjon i Norge, litt høyere kostnader og litt lavere realisert oljepris enn ventet, sier han.

Olaisen fremholder at skuffelsen i Norge delvis kan forklares med engangseffekter og olje- og gassvolumer som blir forskjøvet inn i andre halvår.

- På grunn av den effekten får Statoil lav produksjon, og derfor litt høyere enhetskostnader og nedskrivninger i andre kvartal, men det er ikke så dramatisk som det kanskje ser ut sånn ved første blikk, sier han.

Olaisen synes derfor aksjen har overreagert litt.

- Aksjen har jo vært sterk, men jeg synes den er litt for mye ned. Europeiske oljeselskaper er ned i underkant av én prosent, så Statoil-aksjen er rundt to prosent dårligere enn resten av bransjen i dag, sier ABG-analytikeren til TDN Finans.

Han fremholder imidlertid den internasjonale virksomheten som veldig positiv, og tror ikke at det blir noen store estimatendringer i tiden fremover.

Svakere enn ventet

Swedbank mener også at Statoils kvartalsresultat var svakere enn ventet. Meglerhuset mener resultatet fra den norske virksomheten var tynget av høye driftskostnader og lav produksjon, mens utviklingen internasjonalt er sterk.

«Vi vil mest trolig kutte våre estimater med ot til fire prosent for 2015 og utover som følge av reduserte gassprisforutsetninger, men beholder vår reduser-anbefaling», skriver analytiker Teodor Nilsen i Swedbank i en oppdatering.

Nilsen viser til at Statoil gjentar selskapets guiding på produksjon, investeringer og leteaktivitet. Selskapet gjør en liten endring i planlagte revisjonsstanser, og venter nå en negativ innvirkning på produksjon på rundt 50.000 fat pr. dag i snitt for 2014, som er nedjustert fra den tidligere guidingen på rundt 55.000 fat pr dag. Swedbank-analytikeren peker på at denne endringen er positiv.

Han viser videre til Statoils kommentarer om at dets kostandsplan utvikler seg i henhold til plan. Analytikeren legger imidlertid merke til at bedringene ikke er synlig i tallene for andre kvartal 2014, men utelukker ikke kan man kan se noen effekter fra 2016 og utover.

«Vi vil sannsynligvis kutte våre gassprisestimater med rundt ti prosent som følge av svak europeisk gassetterspørsel og lavere terminkurve. Vi vil sannsynligvis redusere vår enhetskostnad for den den internasjonale virksomheten, som har gjort god fremgang nylig», skriver Nilsen.

Statoil-sjefen fornøyd

Konsernsjef Helge Lund i Statoil er likevel fornøyd med store deler av virksomheten. 

- Jeg er mest fornøyd med driften vi selv kan påvirke. Der vi har størst potensial er på effektiviteten, sier han til Dagens Næringsliv.

Han trekker frem fem punkter han er fornøyd med dette kvartalet:

  • Sikkerhet
  • Produksjonsregularitet
  • Prosjektene går som de skal
  • Vedlikeholdsprogrammene er gjennomført på en veldig god måte
  • Vi har nok en gang gjort et veldig bra funn - Tanzania

Han trekker også frem tre faktorer som har trukket ned kvartalsresultatet:

Store vedlikeholdsprogrammer, salg av eierandeler og lave gasspriser som har ført til at Statoil kutter gassproduksjonen i 2014.

- Vi gjør ingen endringer i guidingen frem til 2016. Vi har god kontroll på kostnadssiden. Vi er «on track», mener Lund.

Lavere enn forventningene

Statoil fikk et justert driftsresultat på 32,3 milliarder kroner i årets andre kvartal.

På forhånd var det ventet at det justerte driftsresultatet ville bli på 36,5 milliarder kroner, ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.

Statoil hadde en egenproduksjon på 1.799 millioner fat oljeekvivalenter i kvartalet, en nedgang på ni prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal ifjor, mens det var ventet en egenproduksjon på 1.821 millioner.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.