Onsdag kveld inngikk det John Fredriksen-kontrollerte offshoreselskapet North Atlantic Drilling en avtale med det statlige oljeselskapet Rosneft til 4,25 milliarder amerikanske dollar, som tilsvarer over 26 milliarder norske kroner. I tillegg inngikk et annet Fredriksen-kontrollert selskap, Northern Offshore, en avtale for en drillrigg verdt 150 millioner amerikanske dollar samme dag.

– Slik vi tolker signalene fra EU vil sanksjonene være gjeldende fra 1. august. Våre kontrakter ble gjort istand før den tid. Vårt utgangspunkt er dermed at avtalene ikke vil bli påvirket av sanksjonen, sier Rune Magnus Lundetræ, finansdirektør i Seadrill.

Tirsdag besluttet EU å stramme inn sanksjonene mot Russland. Sanksjonene vil nå også gjelde eksportnekt for produkter som skal brukes til oljeleting og oljeproduksjon i dypt vann og i Arktis. Dette kan treffe Seadrill og datterselskapet North Atlantic Drilling svært hardt. Begge selskapene inngikk i mai en intensjonsavtale med Rosneft, som inkluderte bruken av ni rigger frem til minst 2022.

Avtalen ble signert i St. Petersburg av Tor Olav Trøim og Rosneft-sjefen Igor Setsjin – med president Vladimir Putin tilstede. Igor Setsjin er en nær alliert av Putin, og er tidligere omfattet av amerikanske straffesanksjoner mot Putins innerste krets etter den russiske annekteringen av Krim.

Uklare sanksjoner

Det er uklart hvordan sanksjonene vil påvirke Fredriksen-imperiet. Både Seadrill og North Atlantic Drilling er registrert i Bermuda, og blir dermed ikke omfattet av EU-sanksjonene.

North Atlantic Drilling har sine operasjoner lokalisert i Norge, men heller ikke Norge har ennå godkjent EU-sanksjonene.

– Tunge sikkerhets- og utenrikspolitiske hensyn tilsier at også Norge slutter seg til de nye tiltakene, og vi vil konsultere Stortingets organer før en endelig beslutning tas, sier statssekretær Bård Glad Pedersen i Utenriksdepartementet.

Lundetræ ønsker ikke å kommentere hvordan sanksjonene kan påvirke videre samarbeid med Rosneft, eller hvilke lands regler selskapene vil være underlagt.

Kan trekke seg

Pressemeldingen som ble fremlagt onsdag forteller at avtalen har en klausul som gir partene rett til å bryte samarbeidet i løpet av de hundre første dagene.

– Vi har fulgt prosessen vi signaliserte igjennom intensjonsavtalen i mai. Intensjonen har hele tiden vært å ferdigstille i løpet av juli, og det har vi nå gjort. Vi har hatt en ryddig og god prosess med Rosneft hele veien, sier Lundetræ.

– Det er veldig sjeldent du ser den formuleringen i en pressemelding når du inngår riggkontrakter. Det er spesielt for denne avtalen, og er nok relatert til sanksjonsbildet og hvordan det potensielt kan endre seg, sier Sondre Dale Stormyr, analytiker i Danske Bank.

Han tror sanksjonene har vært viktige for å presse frem en avtale raskest mulig.

– Intensjonsavtalen var mer omfattende enn det som ble lagt frem igår. Avtalene på onsdag ble nok annonsert fordi prosessen var godt i gang, og man ønsket å få signert og bekreftet avtalene, heller før enn siden på grunn av sanksjonene. Sanksjonene kan i verste fall bety at North Atlantic og Seadrill ikke kan inngå nye avtaler med Rosneft, sier Stormyr.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.