GUDRUN-FELTET, NORDSJØEN: Hun griper en stor avbitertang og klipper seg gjennom en plastkjetting og åpner med det offisielt Gudrun-feltet. Statsminister Erna Solberg er på sin første offshoretur på ti år, og er i bra humør der hun står i solen på helikopterdekket.

- Jeg vil gi honnør til Statoil og leverandørene, sier hun.

Hun sikter til at utbyggingen sjeldent nok er blitt billigere enn planlagt. Prisen ligger nå på rundt 20 milliarder kroner, mot et budsjett på rundt 22 milliarder kroner da Stortinget godkjente planen i 2010. I tidligere tider har norske olje- og gassutbygginger ofte sprukket på budsjettene. Når kostnadsnivået i dag er drevet høyt opp, er det begrenset hvor store påplusninger moderat store felter tåler hvis de fortsatt skal være lønnsomme.

- Å levere på tid og kost er viktig for å få realisert det potensialet vi har på norsk sokkel, sier Solberg.
Statoils teknologi- og prosjektdirektør Margareth Øvrum er mektig stolt av gjennomføringen.

- En av tingene vi gjorde riktig her, var at vi har hatt veldig få endringer i prosjektet. Det ble en veldig god gjennomføring, sier Øvrum til DN.

Dessuten legger hun vekt på at Statoil traff godt i markedet ved å sette i gang prosjektet rett etter finanskrisen, da det var ledig kapasitet.

Statoil-sjef Helge Lund talte også ved åpningen, og han legger vekt på at Gudrun allerede i år vil levere 30.000 fat i dagproduksjon i snitt. Han er også interessert i å imøtegåinntrykket av at Statoil har skrudd igjen på investeringsplanene etter at selskapets kapitalavkastning har falt. I stedet har Statoil mye på tallerkenen. Da Gudrun ble vedtatt i 2010, hadde Statoil bare ett megaprosjekt. Nå har Statoil 15 på gang, mange av dem i Norge.

- Statoils videre suksess avhenger av hvordan vi utvikler oss på norsk sokkel, sier Lund.

Les også:

Økte med 11,5 milliarder

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.