DNBs oljeanalytiker Torbjørn Kjus tar opp sitt gjennomsnittlige prisanslag for nordsjøolje (brent) fra 102 til 107 dollar fatet i 2014.

Det fremgår av en oppdatering om oljemarkedet fra DNB Markets onsdag, sammenlignet med Økonomiske utsikter-rapporten fra mai 2014.

Kjus holder imidlertid anslagene for oljeprisen i 2015, 2016 og 2017 uendret på henholdsvis 100, 98 og 96 dollar per fat.

Venter fortsatt nedgang på lengre sikt

DNB-analytikeren tror at gjennomsnittlige oljepriser vil fortsette å tendere nedover fra 2014 til 2018, som var også var tilfellet i januar- og mai-rapportene.

Oljeprisen har vært påfallende stabil de seneste årene, skriver DNB Markets, til tross for geopolitisk uro, og ganske store makropolitiske svingninger.

Skifterproduksjonen endret prissettingen

DNB Markets skriver i rapporten at meglerhuset frem til skiferoljerevolusjonen i USA hadde det mest positive synet på utviklingen i oljeprisen.

"Vi trodde at skiferolje vil bli en "game changer" for oljebransjen. Sett i ettertid var det trolig korrekt å betegne USA skiferoljerevolusjon som en game changer, men flere "spill" er i ferd med å endre seg og vi har ikke sett alle de potensielle endringene som skiferoljerevolusjonen vil påføre handelsmønstre, oljeraffinering, geopolitikk, USAs energipolitikk innenriks, USAs økonomiske vekst/handelsbalanse og råolje- og oljeproduktpriser", skriver Kjus.

Dersom det ikke hadde vært for skiferolje, mener DNB Markets at deres syn før 2012 hadde materialisert seg og viser til nedstengt kapasitet og økt geopolitisk risiko på grunn av uro i Libya, Iran, Irak, Syria, Jemen, Nigeria, Ukraina og Russland.

«Spørsmålet vi må stille nå er om de ikke-planlagte produksjonsstoppene i oljeindustrien vil fortsette å øke fremover», heter det.

Neste uke holder Kjus et foredrag på oljemessen ONS i Stavanger, som han også gjorde forrige gang i 2012. 

Da helte han malurt i begeret foran en oljeruset forsamling ved å spå en oljepris ned mot 90 dollar fatet i 2020, nettopp på grunn av skiferoljerevolusjonen.

Under presentasjonen "Peak oil has already happened (but not peak supply)" påpekte han at markedet "allerede priset inn billigere, mer tilgjengelige ressurser globalt."

Når han i dag legger frem sine oljeprisanslag i DNB Markets' oppdaterte økonomiske utsikter, bekrefter han den negative trenden. Han oppmyker imidertid retningspilen noe ved et anslag på 95 dollar fatet i perioden 2018-2020, som er en økning per fat på henholdsvis 1 dollar/3 dollar/5 dollar fra tidligere.

Les også:
Har startet oljeeksporten fra KRG
Mangler 7 mill. aksjer i Rocksource  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.