Diskusjonen rundt Arbeiderpartiets oljepolitikk går høyt etter at partileder Jonas Gahr Støre tilsynelatende har signalisert en viss kursomlegging. Statoil-sjef Helge Lund er blant dem som melder seg på i debatten. Han vil endre på minst mulig.

– Min vurdering er at norsk oljeforvaltning er blitt en enestående suksess i internasjonal sammenheng, takket være stabile rammebetingelser, klar rollefordeling, og åpning steg for steg, sier Lund.

– Hva sier du da til de nye klimasignalene fra Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre?

– Det er ikke naturlig for meg å delta i et politisk ordskifte rundt det, bortsett fra at jeg ønsker å påminne om hva som har skapt stor suksess i Norge. Vi har skapt kjempegode bedrifter, innovasjon, hevet kompetansenivået, skatteinntekter og store verdier. Det er resepten som har fungert. Spørsmålet er da hvorfor en skal endre den.

Usikkert standpunkt

Flere enn Lund lurer på hva Støre egentlig mener. Under AUFs sommerleir i juli sa han ifølge VG at «vi må lytte til dem som sier at verden ikke kan ta alle ressursene ut fra sokkelen, kanskje må to tredeler, tre fjerdedeler, bli værende under sokkelen». Arbeiderpartiet kjørte i vår også en uvant tøff linje mot oljeselskapene i kraftdiskusjonen rundt de nye utbyggingene på Utsirahøyden. Signalene har fått det internasjonale analysebyrået IHS til å stille spørsmål ved stabiliteten i norsk oljepolitikk i en fersk analyse laget for bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass.

Video Erna Solberg om Ap og olje
00:00
Publisert:

Statsminister Erna Solberg (H) er blant dem som ber om en avklaring fra Arbeiderpartiet:

– Jeg vil ikke si at Arbeiderpartiet har gitt klare nye signaler i petroleumspolitikken. Det kan jeg ikke si sikkert. Men det går ikke an å ha ett budskap til AUFs sommerleir, og et annet budskap til næringen, Vestlandet og Nord-Norge. Det er faktisk et parti som må avklare standpunktene sine.

Nytt forsøk

I en kronikk i Aftenposten tirsdag denne uken forsøker Gahr Støre å nyansere sin uttalelse fra AUFs sommerleir: «Noen har tatt til orde for at det bør være et selvstendig mål at Norge lar to tredjedeler eller tre fjerdedeler av forekomstene bli liggende. Det blir feil og for enkelt.»

Uansett har han ikke tenkt å legge klimahensynene til side. Til DN understreket Støre tirsdag at «norsk olje- og gasshistorie viser at vi nettopp har klart å kombinere strenge miljøkrav med utvinning av olje og gass». Statoil-sjef Lund er med på de notene:

– Når en ser på analyser, også i et togradersperspektiv, så trenger man omtrent 60 prosent olje og gass i energimiksen. Vi trenger å gjøre nye funn, og vi trenger å gjøre store nye investeringer for å levere på det. Norsk olje og gass er CO2-effektiv. Derfor er det også et dårlig miljøtiltak å skalere tilbake norsk olje og gassproduksjon. Det betyr ikke at vi skal gjøre alle ting slik vi har gjort dem før. Vi må også bli bedre hele tiden til å produsere mer effektivt med tanke på CO2, uten at det er løsningen å slakke av på produksjonen, sier Lund.

 

Les også:  Støre: - Har ikke sagt at olje bør bli liggende (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.