- Jeg forstår aksjefallet fullt og helt. Det var en enorm trussel mot den kurdiske regionen. Jeg forventer likevel at aksjekursen skal tilbake igjen, sier styrelederen i DNO ASA, Bijan Mossavar-Rahmani til Dagens Næringsliv.

I begynnelsen av juli var DNO-aksjen verdt omtrent 25 kroner. Da da konflikten i Irak tilspisset seg stupte aksjekursen. Forrige uke var aksjekursen helt nede i 15 kroner, men er torsdag oppe i 19 kroner etter at forholdene har stabilisert seg i Kurdistan. 

- Sikkerhetssituasjonen i Kurdistan har forbedret seg sterkt i de siste par ukene, legger styrelederen til.

Området har lenge vært utsatt for uroligheter som følge av den islamistiske opprørsgruppen IS' brutale fremtog i Nord-Irak. Mossavar-Rahmani peker på regjeringsskiftet, amerikanske luftangrep mot IS i samarbeid med kurdiske Pershmerga-styrker som positive utviklinger i sikkerhetssituasjonen i området.

- Forbedret seg dramatisk

- Trusselbildet har forbedret seg dramatisk, men bekymringene er enda ikke borte. Jeg vil ikke gå inn i detalj på hvilke sikkerhetstiltak vi har gjennomført, men der er ikke rakettforskning, forklarer Mossavar-Rahmani.

Under presentasjonen av selskapets resultat i andre kvartal la styrelderen vekt på at DNO har vært lenge i Kurdistan, og opplevd politiske utfordringer tidligere.

- Risiko og mulighet går hånd i hånd. Vi ser på Midtøsten og Nord-Afrika som en viktig del av vårt DNA. Vi hadde ikke vært i disse områdene hadde det ikke vært for risiko, sier han.

- DNO bedre etter krisen

- Det vil være gode og dårlige overraskelser uansett. Vi har en portefølje over 6 land, og det vil alltid oppstå problemer et eller annet sted i vår portefølje. Problemene kommer ofte der du minst venter det, og den største overraskelsen er om det ikke kommer noen overraskelser, sier Mossavar Rahmani til Dagens Næringsliv.

DNO har noen norske arbeidere i Kurdistan, og sendte også eksperter dit fra Oslo for å bistå selskapet da konflikten raste som verst.

- Vi opplever det likevel slik at alle våre ansatte har følt seg trygge på våre anlegg, og vi har tatt de nødvendige stegene for å øke vår sikkerhetsberedskap i området, sier Mossavar-Rahmani.

Denne uken kom det meldinger om at kurdiske styrker på bakken i samarbeid med amerikanske luftstyrker er i ferd med å sikre seg full kontroll over den viktige Mosul-demningen, etter å ha drevet bort styrker fra IS. Etter sterkt press både internt og internasjonalt, gikk også den tidligere statsministeren Nuri al-Maliki i forrige uke til slutt med på å trekke seg og overlate makten til etterfølgeren Haidar al-Abadi. Al-Maliki har tidligere høstet kritikk for sitt dårlige forhold til irakiske kurdere og den dårlige håndteringen av IS-konflikten.

- DNOs situation har blitt bedre som følge av krisen. Maliki-regjeringen er byttet ut, og den nye regjeringen vil jobbe bedre med kurderne i landet, sier Mossavar-Rahmani.

Det har vært en lang disputt mellom kurderne og den sentrale Irak-regjeringen om fordelingen av oljeeksportinntekter fra Kurdistan. Inntektene fra oljeeksport har så langt blitt overført til Halkbank i Tyrkia, og det er uklart når oljeselskapene, deriblant DNO, vil motta sin andel.

Slo forventningene:

DNO ASA fikk en justert resultat, eller EBITDA, på 110 millioner dollar i andre kvartal 2014, som tilsvarer nesten 680 millioner kroner. Det er høyere enn tilsvarende kvartalsresultat i fjor, som kom på 88 millioner dollar, eller 545 millioner kroner.

Les mer her: DNO: - Sikkerhetssituasjonen avgjør

Det var også høyere enn det forventede resultatet. Ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans var det ventet et justert resultat på 100 millioner dollar. De totale driftsinntektene til selskapet var 143 millioner dollar, omtrent 883 millioner kroner i kvartalet.

Volatil aksje

Som følge av urolighetene i området har DNO-aksjen stupt de siste ukene. Kursen har tatt seg opp denne uken etter å ha nådd et bunnivå på omtrent 15 kroner forrige uke.

I tillegg til å være styrelederi DNO er Mossavar-Rahmani også styreleder i DNos største aksjonær, oljeselskapet RAK Petroleum. RAK sitter på 42,8 prosent av DNOs aksjer.

- Som DNOs største investor på den siden fortsetter jeg å tro på DNO som en god investering. Jeg er optimistisk på vegne av begge selskaper.

Les også på DN.no:

Sterkt boligsalg i USA

Rederarving punger ut 30 mill. for Stavanger-villa  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.