Kursutviklingen til DNO de siste ukene har vært en berg- og dalbaneferd, preget av den urolige utviklingen i Irak, der selskapet har det meste av oljeproduksjonen sin.

Etter andrekvartalspresentasjonen i Felix konferansesenter i Oslo torsdag var det likevel en annen ting aksjeanalytiker Kjetil Bakken i Carnegie gjerne ville si til selskapet. Han gikk ned til finansdirektør Haakon Sandborg og ba om mer åpenhet om DNOs forhold til Dubai-selskapet RAK Petroleum.

Fyrer løs

RAK Petroleum eier 42,8 prosent av DNO, men i det siste har DNO også kjøpt seg opp til 4,7 prosent eierskap i RAK.

KRITIKER. Kjetil Bakken, analytiker i ­Carnegie
KRITIKER. Kjetil Bakken, analytiker i ­Carnegie
DNO-styreleder Bijan Mossavar-Rahmani blir irritert når DN nevner at flere analytikere klager over manglende åpenhet om RAKs finanser og eierskap.

– De gjør ikke hjemmeleksene sine. De er veldig late, sier Mossavar-Rahmani.

Han hevder RAKs finansielle rapporter ligger åpne på RAKs hjemmeside, og at regnskapene er revidert av Ernst & Young, Han sier at det ikke finnes noen mysterier rundt RAK. 95 prosent av RAKs verdier er aksjene i DNO, resten er noe olje­produksjon i Vest-Afrika, ifølge Mossavar-Rahmani.

DNO-styrelederen sier RAK ikke har noen gjeld, har positiv kontantstrøm, og er mer å oppfatte som et holdingselskap for DNO-aksjer. Når da RAK-aksjene likevel selges med en rabatt i forhold til DNO-aksjene, mener han det er fornuftig av selskapet å kjøpe aksjer i RAK.

– Hvis den aksjen selges med 40 prosent rabatt i forhold til DNO-aksjen, hvilken aksje ville du kjøpe, spør han.

Aksjonær

Mossavar-Rahmani vedgår at han er en betydelig aksjonær i RAK personlig.

– Det er jeg. Men DNO har ikke kjøpt mine aksjer. Jeg kommer ikke til å selge mine aksjer. DNO kjøper av andre folk.

Kritikerne av DNOs forhold til RAK Petroleum står likevel på sitt.

KRITIKER. Kjetil Bakken, analytiker i ­Carnegie
KRITIKER. Kjetil Bakken, analytiker i ­Carnegie
Analytiker Kjetil Bakken i Carnegie mener det ikke stemmer at RAKs finansielle informasjon ligger åpent på hjemmesiden, han finner bare en pressemelding med noen nøkkeltall. Han sier det er vanskelig for ham som ­analytiker å gjøre hjemmeleksen sin når han ikke har tilgang på alle tallene. Bakken mener han ikke gjør jobben sin hvis han ikke prøver å dobbeltsjekke informasjonen.

– Hvis han sier det ikke er noen hemmeligheter, hvorfor legger de da ikke ut all informasjonen på hjemmesiden, spør Bakken.

Anbefaler kjøp

KRITIKER. Teodor Sveen Nilsen, aksje­analytiker i ­Swedbank.
KRITIKER. Teodor Sveen Nilsen, aksje­analytiker i ­Swedbank.
Tidligere i år har aksjeanalytiker Teodor Sveen Nilsen i Swedbank markert seg med sterk kritikk av forholdet mellom DNO og RAK, og skrevet analyser om saken. Han står ved kritikken, og sier det hadde vært mye ryddigere om DNO kjøpte tilbake egne aksjer enn å kjøpe RAK-aksjen. Likevel synes han det er positivt at finansdirektør Sandborg torsdag lettet lite grann på sløret angående RAK. Både Bakken og Nilsen anbefaler forøvrig kjøp av DNO-aksjen, selv om uroen i Irak skaper usikkerhet om produksjonsøkningen fra Tawke-feltet, og DNOs muligheter for eksport av selskapets olje ut av Irak fortsatt er uklare.

KRITIKER. Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP.
KRITIKER. Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP.
Leder for ansvarlige investeringer i KLP, Jeanett Bergan, er også kritisk til manglende åpenhet om finanser og eierskap i RAK.

– Dette er informasjon det bør være åpenhet om i slikt krysseierskap. Vi har stilt en del spørsmål om dette i brevs form. Det er ikke tilstrekkelig informasjon om dette å finne offentlig etter det jeg har forstått, sier Bergan.

KLP eier en halv prosent av aksjene i DNO og er blant de 20 største aksjonærene.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.