Statoil kan bli tvunget til å droppe det planlagte fornyelsesprosjektet av Snorre-feltet i Nordsjøen på grunn av stigende kostnader, og har ingen alternative løsninger å vende seg mot. Det skriver bransjeavisen Upstream fredag.

Prosjektet, som involverer en ny strekkstagplattfrom (TLP), Snorre C, var ifølge Upstream budsjettert til rundt 6,7 milliarder dollar.

Norske myndigheter frykter nå at utvinningen av flere hundre millioner fat olje kan gå tapt - det norske statsoljeselskapet og feltpartner på Snorre, Petoro, tror faktisk at utvinningspotensialet overstiger det offisielle estimatet på 240 millioner fat.

Uenighet

Slik Upstream forstår det, skal det imidlertid herske uenighet blant partnere om det vil være økonomisk å utvinne mer fra det krevende reservoaret.

Kommunikasjonssjef Sveinung Sletten i Petoro avslo overfor Upstream å gi et spesifikt tall.

 -Estimatene våre har blitt sterkere. Vi arbeider fortsatt med dette reservoaret og håper det er mulig å utvide ressursestimatet, sier han til avisen.

Vil overbevise

Selskapet håper at et høyere utvinningspotensial, kombinert med de pågående kostnadsoptimaliseringstiltakene rundt konseptutviklingen for plattformen vil overbevise partnerne om å gå videre med prosjektet. Om man ikke går videre med planene, vil det ytterligere ressurspotensialet ikke kunne bli utvunnet i det hele tatt.

- Det er ingen alternativer enn Snorre C-plattformen hvis man ønsker å utvinne disse ytterligere fatene, sier Sletten til Upstream.

Nye skatteregler

En talsperson i Statoil vedgår at partnerne sliter med å få regnskapet til å balansere.

- Det er utfordrende å rettferdiggjøre en investering i ny infrastruktur på et modent felt hvor store investeringer i plattformer og produksjonsfasiliteter allerede er blitt gjort, sier Statoils talsperson.

Han legger videre til at nye skatteregler som ble innført i Norge våren 2013 svekket prosjektets økonomi ytterligere.

Statoil er operatør på Snorre-feltet, mens Petoro, ExxonMobil, Idemitsu Petroleum, RWE Dea og Core Energy er minoritetseiere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.