STAVANGER. Norges største bank, DNB, venter at oljeinvesteringene i Norge faller med 15 prosent til neste år.

Ifølge konsernsjef Rune Bjerke trenger ikke dette å bety et stort skifte for landets olje- og gassbransje. Hvordan det går med industrien etter 2015, mener han avhenger av to spørsmål:

  • Om de norske aktørene evner å allokere ressurser mot markeder som faktisk vokser
  • Hva som skjer i det norske markedet i 2016 og 2017

- For store svinginger er aldri positivt. Derfor er det å håpe at alle endringer skjer slik at du rekker å følge med på dem, understreker Bjerke.

Midlertidig fall

DNB-sjefen deltar i disse dager på den store olje- og gassmessen i Stavanger. Ett av de store samtaleemnene på årets ONS-konferanse er det ventede fallet i oljeinvesteringene (se faktaboks nederst i saken).

Ett år med reduksjon i investeringene behøver ikke å være så dramatisk hvis trenden de påfølgende årene er positiv, mener Bjerke.

- I 2016 og 2017 er det mange som, med rette, forventer at investeringsnivået vil ta seg noe opp igjen, sier han.

DNB venter samtidig en global vekst i oljeinvesteringene i 2015. Bankens estimater viser en oppgang på 5,6 prosent onshore og 1,3 prosent offshore.

Det er disse markedene de norske aktørene nå må snu seg mot, understreker Bjerke.

- Det er særlig landaktiviteten som vokser. Og det er landaktiviteten i USA som vokser mest, påpeker han.

Mulighet for tilpasning

Oljebransjen har fortsatt «den beste tiden foran seg», uttalte sjefen for verdens største oljeselskap, Khalid A. Al-Falih i Saudi Aramco, da han talte på ONS mandag.

Bjerke er mer i tvil:

- Jeg tror vi vil ha en lang og god periode for og med olje- og gassindustrien. Samtidig ser jeg noen tendenser innenfor fornybarområdet. Først og fremst på energieffektiviseringsområdet, men også nye trender knyttet til bilbruk og effektivitet til drivstofforbruk, sier han.

Oljeinvesteringene har aldri utgjort en større andel av Norges økonomi.

- Er vi blitt for avhengig av oljen?

- Nei, ikke når man ser på hvor klokt Norge har forvaltet verdiene. Det gir oss en mulighet til å tilpasse oss skiftende og endrede tider på en mye bedre måte enn om vi hadde forvaltet verdiene annerledes, svarer Bjerke.

Søker direkteavkastning

Da Bjerke tirsdag holdt innlegg på ONS, snakket han blant annet om hvordan dagens lave rentenivå påvirker og endrer strategien til selskaper over hele verden.

- Frykt og usikkerhet om hva som skal skje i det lange bildet fører til mer oppmerksomhet rettet mot direkteavkastning. Dette er ikke noe som bare gjelder olje og gass, men nesten alle industrisektorer, sier Bjerke.

- Flere og flere investorer søker høyest mulig direkteavkastning i et kortsiktig perspektiv. Du får lite igjen for å snakke om vekst fremover i tid, sier han.

Her kan du følge alle DNs saker fra oljemessen ONS(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.