Hele 3,25 milliarder kroner har tre utenlandske giganter forpliktet seg til å stille opp med når fem oljegründere i Stavanger nå starter oljeselskapet Origo Exploration. Det eneste som er uvisst, er hvilken eierandel gründerne selv får. Det er nemlig regulert gjennom en komplisert såkalt waterfall-avtale.

– Gjør selskapet det bra, sitter vi med en ikke ubetydelig eierandel, er alt Origo-toppsjef Svein Ilebekk vil si.

Vil tjene stort

Oljeanalytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier var blant dem som stilte opp da Ilebekk lanserte selskapet sitt under oljemessen tirsdag. Hele sommeren har det vært kjent at Ilebekk har vært på kapitaljakt assistert av Swedbank.

Olaisen er ikke overrasket over at Barclays Natural Resource Investments, Riverstone og Singapore-selskapet Temasek stiller opp med pengene.

– Det er umulig ikke å ha tro på den gjengen der, sier han om Origo-gjengen.

Han mener den erfarne gründergjengen nå har sikret seg en særdeles gunstig eieravtale, der de ikke trenger å putte inn mye penger, men har stor oppside.

– Det tror jeg ikke er mye tvil om. Det er tredje gangen de gjør det, så de er sikkert blitt mer klar over hvilke betingelser man kan forhandle frem.

 

Suksessfull fortid

 

Særlig Ilebekk og to av de andre medgründerne, Andrew Armour og Timothy Sullivan, har mye å skryte av. Alle tre var med på å starte opp Revus Energy i 2003 og Agora Oil and Gas i 2009. Revus ble solgt til Wintershall i 2008 for rundt fem milliarder kroner, mens Agora ble solgt til Cairn for 2,5 milliarder kroner i 2012.

Origo skal satse på leting i modne områder på norsk og britisk sokkel. Selskapet er mindre interessert i utbygging og produksjon, ettersom det er veldig kapitalkrevende, og risikoen er stor.

Nå snakker Ilebekk om at Origo har en horisont på fem pluss fem år: Fem år på å investere, og fem år på å høste.

Et salg kan likevel skje lenge før det er gått ti år.

– Selskaper med suksess blir kjøpt opp ganske fort, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.