STAVANGER. Da olje- og energiminister Tord Lien traff Tesla-gründer Elon Musk i Stavanger tidligere i uken, spurte han Musk spontant om ikke Tesla kunne tenke på å lage en batterifabrikk i Norge, ettersom Norge har mye ren strøm.

- Dette var uformelt møte der vi diskuterte flere temaer knyttet til utvikling av fornybarsamfunnet, blant annet muligheten for å etablere en fabrikk for batteriproduksjon i Norge, sier Lien til DN.

- Enorm mulighet

Statsråden er ikke den eneste som leker med tanken på batterifabrikk i Norge.

Kombinasjonen av ren vannkraft, norsk kompetanse på metaller og Norges beliggenhet ved havet gjør Norge til en perfekt lokasjon for nye batterifabrikker. Det mener miljøstiftelsen Bellona, som tenker på store batterier av den typen som kan drive biler, båter og kobles til fornybare kraftanlegg.

- Norge har en enorm mulighet til å skape industri rundt den elektriske revolusjonen som nå skjer, sier Bellona-leder Frederic Hauge til DN.

Skal utrede

Hauge har invitert sine samarbeidspartnere til et oppstartsmøte 13. oktober med henblikk på å utrede en batterifabrikk i Norge. Stiftelsen samarbeider allerede med NTNU, Grenland Energi og Albufeira Energysystems for å se på se på miljøregnskapet for batterier. Også Sønnico og Salto har jobbet med Bellona om elbil-ladesystemet E Route 71.

Hauge mener batteriteknologien blir stadig bedre, og at den korte skipstrafikken i Europa er en klar kandidat for batteridrift. Samarbeidsprosjektet Rensea, hvor Bellona deltar, ser allerede på dette.

Bellona-lederen er for øvrig fornøyd med at han selv er blitt oppnevnt til å sitte i EU-kommisjonens teknologiplattform for batterier.

- Dette kommer til å bli en viktig næring for Norge samtidig som vi skal redusere olje- og gassaktiviteten, sier han.

- Viktig næring

Energipolitisk talskvinne i Høyre, Tina Bru, viser til at det har vært en del diskusjon om det totale karbonavtrykket knyttet til elbiler.

- Å bygge batteriene til Tesla på fornybar kraft vil jo redusere karbonavtrykket, sier hun.

Bru tente for alvor på ideen om en norsk Tesla-fabrikk da Musk holdt innlegg på oljemessen i Stavanger mandag.

- Norge er det største markedet til Tesla. Hvorfor ikke være med på eventyret, spør Bru.

- Greit, vi har litt dyre arbeidsplasser. På den annen side har vi superkompetente folk, masse aluminium og billig fornybar kraft. Vi styrer mot et kjempestort kraftoverskudd. Hvis den kraften skal være verdt noe i fremtiden, må vi ha noe å bruke den på. Dette er det verdt å snakke med Musk om, sier hun.

PÅ OLJEMESSE. Høyre-politiker Tina Bru vil ha Tesla til Norge. Denne uken hørte hun gründer Elon Musk tale på ONS. FOTO:
PÅ OLJEMESSE. Høyre-politiker Tina Bru vil ha Tesla til Norge. Denne uken hørte hun gründer Elon Musk tale på ONS. FOTO: (Foto: Dagens Næringsliv)

Her kan du følge alle DNs saker fra oljemessen ONS(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.