- Uten nyinvesteringer vil oljeproduksjonen gå ned, noe som vil gi støtte til oljepris og offshoreaktivitet på litt sikt, sier administrerende direktør i meglerhuset Pareto Securities, Ole Henrik Bjørge (44) til DN.

- Det er fortsatt behov for fornyelse av utstyr, produksjonsmetoder og teknologi i offshorebransjen. Det er vanskelig å vite når bunnpunktet innen offshore oljeservice kommer, men vi ser mye kapital som venter på investeringsmuligheten dette vil gi, understreker han.

Onsdag går startskuddet for meglerhusets olje- og offshorekonferanse i Oslo. Den to dager lange konferansen samler over 1.800 forvaltere, investorer, aksjonærer og ledelse fra olje- og oljeservicebransjen på Holmenkollen Park Hotel.

Selskaper som Statoil, Petróleos Mexicanos (Pemex) og DNO vil holde presentasjoner på konferansen, som tidligere har trukket profilerte navn som skipsreder John Fredriksen og investor Øystein Stray Spetalen.

SE VIDEO: DNs utgavesjef Terje Erikstad kommenterer:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

- Ett tema blir det absolutt viktigste
00:00
Publisert:

«Store endringer»

Årets konferanse den norske olje- og offshoresektoren som tema. Etter mange år med kraftig vekst i oljeselskapenes investeringer, er det utsikter om fall til neste år.

Ifølge Bjørge rettes søkelyset mot endringene i markedet.

Offshore oljeservice har allerede merket at de store oljeselskapene har redusert investeringstakten vesentlig, påpeker han.

- Oljeprisen har ligget rimelig stabilt det siste året og de globale markedene har hatt en forsiktig positiv utvikling. Bak dette tilsynelatende nokså statiske bildet, har det skjedd store endringer i det internasjonale energimarkedet, sier Bjørge.

- Ny strategi

Han viser til at oljeselskapene har nedprioritert økte produksjonsmål «til fordel for kapitaldisiplin for å kunne opprettholde utbytte».

- Den nye strategien har gitt store utslag i markedet. De store oljeselskapene har steget ca 25 prosent i verdi det siste året. I den samme perioden har seismikkaksjer sunket mer enn 30 prosent, sier han.

Samtidig har skifer- og gassrevolusjonen i USA har skapt «et voldsomt marked» for onshore oljeservice, tilføyer meglerhussjefen.

- Skiferrevolusjonen har også redefinert tilbud og etterspørsel i det internasjonale shippingmarkedet. Vi har sett sterk investeringslyst innen shipping det siste året, sier Bjørge.

Er i vekst

Aldri før har deltakelsen på Pareto-konferansen vært høyere.

- Økningen er i stor grad internasjonal både på deltagersiden og på selskapssiden. Vi er takknemlige for at så mange tar turen til Oslo, sier en forventningsfull Bjørge.

Meglerhussjefen er ikke minst fornøyd med at Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og olje- og energiminister Tord Lien har takket ja til å holde innlegg om fremtidig norsk olje- og gasspolitikk.

- Her på hjemmebane har vi i den siste tiden sett en diskusjon politikere imellom omkring fremtiden til norsk olje- og gasspolitikk. Om olje bør bli liggende igjen på havbunnen har blant annet vært et spørsmål som har vært oppe, sier han.

DN er til stede på konferansen og kommer tilbake med mer.

Her kan du følge alle sakene fra Pareto-konferansen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.