EU har varslet at nye og hardere sanksjoner mot Russland vil bli iverksatt fredag. Ifølge rapporter fra amerikanske medier vil EU sammen med USA blant annet forsøke å hindre store vestlige oljeselskaper i å gjennomføre planlagte prosjekter i Russland.

Bransjepolitisk direktør Knut Sunde i bransjeorganisasjonen Norsk Industri mener at en slik innstramming i utgangspunktet vil kunne slå positivt ut for norske leverandørbedrifter.

- Det vi vet er at både USA og EU er interessert i å få stoppet de store vestlige oljeselskapene, som alle har et enormt engasjement i Russland, fremfor bare å gå på leverandørindustrien og stoppe enkeltleveranser, slik forrige regelverk bar litt preg av, sier Sunde til DN.

- På en måte er det greiere for leverandørindustrien i Norge. Stopper du kundene så betyr det bare at du i realiteten utsetter alle prosjektene til Ukraina-problemstillingen er tilstrekkelig løst, sier han.

Han er helt overbevist om at Norge kommer til å følge de nye sanksjonene.

- Det eneste som er sikkert er at Norge gjør det EU gjør. Det er utenrikspolitisk betinget, og det har ikke noe med det næringslivet og industrien i Norge måtte mene, sier Sunde.

Utsetter prosjektene

Sanksjonene som ble innført i sommer er innrettet slik at de i langt større grad treffer enkeltleveranser til Russland. Dermed løper norske leverandørbedrifter risikoen for at oppdragsgiverne kan se seg om etter alternative leverandører fra nasjoner som ikke har noen former for sanksjoner mot Russland. 

- Fra et norsk perspektiv er man nok mer interessert i å bremse opp aktiviteten og så kan man ta den opp igjen på et senere tidspunkt, sier Sunde.

Faller utenom sanksjonene

De nye sanksjonene har som mål å ramme sluttbrukerne, både russiske og vestlige oljeselskaper i Russland, og på den måten bremse opp russisk økonomi. Sanksjonene er begrenset til oljevirksomhet og vil ikke ramme gassprosjekter i landet.

At gassprosjektene fremdeles holdes utenom vil også kunne slå heldig ut for norsk leverandørindustri.

- Per i dag tror vi at store deler av aktiviteten i norsk leverandørindustri faller utenom (sanksjonene, red. anm.), dels fordi det er engineering og dels fordi det er til gassfelt. Vi har ikke fått det endelig bekreftet av UD, men det vil nok departementet snart komme med en fortolkning på, sier Sunde.

Vil få konsekvenser

Riggselskapet Seadrill er blant selskapene med norsk tilknytning som kan bli rammet av det nye regelverket.

- Situasjonen er fremdeles uavklart, og vi fortsetter å evaluere den, sier Rune Magnus Lundetræ, finansdirektør i Seadrill, til DN.

Til Bloomberg sier Lundetræ at Seadrill ble i tvil om hvorvidt kontraktene bryter med de eksisterende sanksjonene da detaljer om sanksjonene ble kjent i forrige måned. Ifølge Bloomberg tetter de nye sanksjonene igjen hull som Seadrill har utnyttet.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) mener det ikke er tvil om at den norske økonomien rammes:

- Det er klart det blir mindre eksport fra Norge til Russland hvis dette varer, understreker han overfor DN.

- Jeg tror vi skal være ærlig å si at så hvis dette varer, vil det få konsekvenser for norsk leverandørindustri, sier han.

Les også:

Putin varsler flere sanksjoner mot vestlige land

Strammer til EU-sanksjoner

«Det blir mindre eksport fra Norge til Russland»

Seadrill: - Situasjonen er uavklart

  Russland-sanksjoner rammer Seadrill (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.