Seadrill-riggen «West Alpha» er egentlig bare halveis i boreprogrammet på Universitetskaja-brønnen ved Nova Semlja i den russiske delen av Nordishavet.

Men i løpet av de neste 14 dagene må riggen avslutte arbeidet.

Det er konsekvensen av de utvidede amerikanske sanksjonene mot Russland som ble innført fredag.

Amerikansk-russisk samarbeid

Riggen er leid inn av den amerikanske oljegiganten Exxon Mobil. Ifølge sanksjonsregelverket må amerikanske selskaper stenge ned alt arbeid som rammes av sanksjonene innen 26. september.

Noen utsettelse kommer trolig ikke på tale.

- Meningen med sanksjonene er å ramme russiske interesser på bakgrunn av deres handlinger i Ukraina, så det er ingen politiske grunner til å godkjenne en utsettelse, sier advokat og partner Mark Herlach i advokatfirmaet Sutherland Asbill Brennan LLP til Bloomberg News.

- Det er stor sannsynlighet for at det ikke blir noen overgangsperiode, legger han til.

Lang kontrakt

Boreprogrammet på Universitetskaja er bare en liten del av et samarbeid mellom Exxon og det statlige russiske oljeselskapet Rosneft, et samarbeid der partene har investert totalt 3,2 milliarder dollar, rundt 20 milliarder kroner, ifølge Bloomberg News.  

Som en del av samarbeidet har Exxon og Rosneft leid «West Alpha» frem til andre kvartal 2016, med opsjon på forlengelse inn i 2017.

Rammes av sanksjonene

Mens amerikanske myndigheter ønsker å sette en umiddelbar stopper for alt samarbeid mellom vestlige og russiske oljeselskaper, åpner EUs sanksjonsregler for at kontrakter eller rammeavtaler som er inngått før 12. september ikke rammes av sanksjonene.

Seadrill, som i sommer inngikk seks kontrakter med Rosneft dagen før første runde med sanksjoner ble innført, vil imidlertid ikke kunne benytte seg av unntaket som EU-regelverket gir.

Selskapet er notert på børsen i New York og dermed underlagt amerikansk lovgigning. En høytstående tjenesteperson i Obama-regjeringen sier til DN fredag kveld at de utvidede sanksjonene også vil ramme alle inngåtte kontrakter.

Seadrill-aksjen falt kraftig på New York-børsen fredag kveld. Til slutt endte aksjen ned seks prosent sammenlignet med torsdagens sluttnotering.

I tillegg til Seadrill kan også Statoil, som også samarbeider med Rosneft, bli rammet av sanksjonene.

I likhet med Seadrill er Statoil børsnotert i New York og dermed underlagt amerikansk lovgivning.

Les mer: Rammes av sanksjoner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.