Oljedirektoratet mener det lar seg gjøre å etablere en områdeløsning med kraft fra land til feltene på Utsira-høyden før 2022.

Men, det vil ikke være mulig å etablere en slik løsning allerede fra produksjonsstart av Johan Sverdrup-feltet uten at dette medfører en betydelig risiko for at første byggetrinn for feltet forsinkes.

Det fremgår av en rapport fra Oljedirektoratet, ifølge Olje- og energidepartementet mandag.

Som en del av oppfølgingen av Stortingets behandling av kraft fra land til Utsirahøyden i juni 2014 har departementet mottatt en faglig vurdering av Oljedirektoratet om problemstillingen.

Olje- og energiminister Tord Lien på.
Olje- og energiminister Tord Lien på. (Foto: Tommy Ellingsen)

- Som planlagt vil Sverdrup-feltet drives med kraft fra land allerede fra produksjonsstart i 2019, og det vil gjøres tidliginvesteringer på land knyttet til en områdeløsning. Jeg har merket meg Oljedirektoratets faglige vurdering om at det, i tråd med Stortingets intensjoner, er mulig å realisere en områdeløsning innen 2022, sier olje- og energiminister Tord Lien.

«Oljedirektoratet understreker i sin vurdering at dersom man skal lykkes i å gjennomføre denne typen store, kompliserte prosjekter i henhold til tid, kostnader og kvalitet er det blant annet avgjørende at forprosjekteringen er tilstrekkelig ferdigstilt før investeringsbeslutning tas og plan for utbygging og drift (PUD) leveres inn. Forprosjekteringen for første byggetrinn for Sverdrup er nå i sluttfasen og skal være ferdig i november 2014 slik at investeringsbeslutning kan tas og PUD leveres medio februar 2015», heter det.

- I  likhet med Stortinget, er jeg opptatt av å unngå at første byggetrinn av Sverdrup-feltet forsinkes. Oljedirektoratets faglige vurdering gir ikke grunnlag for et annet utbyggingskonsept for dette byggetrinnet enn det selskapene nå arbeider med. Regjeringen vil komme tilbake til spørsmålet om hvor raskt en områdeløsning skal etableres i en stortingsproposisjon om Sverdrup-utbyggingen våren 2015, sier Lien.

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) mener Oljedirektoratet har levert en tynn og ensidig analyse av mulighetene for å etablere elektrifisering fra land for hele Utsirahøyden fra oppstart av Sverdrup-feltet i 2019.

– Jeg kjenner godt igjen Statoils formuleringer, og jeg er overrasket over at uavhengig kompetanse ikke har blitt tatt med på disse viktige vurderingene. Samtidig er det jo positivt at Oljedirektoratet nå slår fast at det er mulig å få til elektrifisering fra land fra 2022, sier Ropstad til NTB.

Han sier at de tre tapte årene med rensing fra Ivar Aasen og Gina Krogh representerer over 1 million tonn CO2.

– Det er en dramatisk økning av utslippene fra 2019 til 2020. Nå forventer KrF at det kommer konkrete planer for gjennomføring av kraft fra land for hele Utsirahøyden fra 2022 når Stortinget til våren skal behandle plan for utbygging og drift, sier Ropstad.

Les også:
Japansk frieri sender lakseaksje til topps  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.