Saken er oppdatert.

Statoil har besluttet å kutte 500 stillinger innen utgangen av 2016, slik Dagens Næringsliv tidligere har meldt.

Statoil opplyser at målet er å sikre langsiktig virksomhet og verdiskaping på norsk sokkel. Kuttet betyr at bemanningen på rundt 9.000 reduseres med omtrent 5 prosent – både med egne ansatte og innleid personell.

Reduksjonen omfatter rundt to tredeler på land og en tredel på sokkel. De ansatte ble informert fredag morgen.

De 500 stillingene det her er snakk om kommer i tillegg til den planlagte bemanningsreduksjonen på mellom 1.100 og 1.400 stilligner som Statoil varslet i juni, bekrefter pressetalsmann Knut Rostad i Statoil til E24. Det betyr i verste fall at 1.900 stillinger skal bort i Statoil. I beste fall er tallet 1.600.

– Sikrer effektiv drift

Bemanningsrammen er fastlagt som en del av den årlige gjennomgangen av kompetanse- og bemanningsbehovene i Utvikling og produksjon Norge (UPN).

– Olje- og gassindustrien står globalt overfor en alvorlig effektivitets- og kostnadsutfordring, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for Utvikling og produksjon Norge.

– Bemanningsrammen som vi nå har besluttet ivaretar sikker og effektiv drift, samt kompetanse for de nye oppgavene som står foran oss, sier konserndirektøren.

Mange innspill

– Vi er utrolig skuffa, men ikke overrasket. Vi har i dagens møte plassert ansvaret på ledelsen for norsk sokkel i forhold til sikkerheten og risikoen på våre anlegg, sier sokkelleder Per Steinar Stamnes i Industri Energi til Stavanger Aftenblad.

Stamnes mener det gjennomføres grundige konsekvens- og risikovurderinger før stillingene kan tas ut av organisasjonen.

– De er ikke gode nok slik det ligger per i dag, og vi krever en ytterligere gjennomgang før en reduksjon kan realiseres, sier Stamnes.

– Dette forslaget er ikke med på å underbygge verken regularitet, produksjonseffektivitet eller kostnadseffektivitet, og vil etter vår mening øke faren for storulykker, sier Stamnes.

Konserndirektør Nylund sier det har vært bred arbeidstakermedvirkning i prosessen.

– Dette har vært viktig for det endelige resultatet, selv om foreningene ikke stiller seg bak vår endelige beslutning, sier Nylund.

Ivareta medarbeidere

Nylund er opptatt av å ivareta alle medarbeidere på en god måte.

– Vi vil så langt det er mulig løse reduksjonene ved hjelp av naturlig avgang og overføring til nye oppgaver. Det er viktig for meg at endringer vi gjør ivaretar selskapets langsiktige behov, samt at alle som blir berørt av endringene blir fulgt opp på en god måte, sier Nylund.

Dette inkluderer tett samarbeid med våre ansattrepresentanter i det videre arbeidet, sier han.

  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.