Olje- og energiminister Tord Lien mener Den russiske oligarken Mikhail Fridman ikke er aktør på norsk sokkel.

Ministeren poengterer at sanksjonsregimet overfor Russland heller ikke er relevant i denne saken.

– De restriktive tiltakene som Norge innførte 15. august, gjelder virksomhet i Russland og vil ikke være relevant for aktiviteten på norsk sokkel, skriver Lien i en epost til NTB.

Viktige lisenser

Fridman er mest kjent i Norge for konflikten med Telenor om kontrollen i telekomselskapet Vimpelcom. Investeringsselskap hans, LetterOne, bladde i mars opp over 47 milliarder kroner for det tyske oljeselskapet RWE Dea.

Lien mener det er RWE Dea Norge, ikke Fridman, som blir aktør med tilgang til strategisk viktige lisenser på norsk sokkel.

RWE Dea Norge har sju operatørskap og er medeier i ytterligere 33 lisenser på norsk sokkel, blant annet har selskapet en 30 prosents eierandel i det lovende oljefunnet som ble gjort på Alta-prospektet i forrige uke.

Den russiske oligarken Mikhail Fridman.
Den russiske oligarken Mikhail Fridman. (Foto: Jeroen Oerlemans)

– En av eierne

Lien forsvarer at Olje- og energidepartementet (OED) 27. juni i år sa ja til at selskapet RWE Dea Norge fortsatt kan eie lisenser på norsk sokkel etter at morselskapet ble kjøpt opp av investeringsselskapet LetterOne Group.

– LetterOne, som er et investeringsselskap der Mikhail Fridman er en av eierne, vil således ikke være aktør på norsk sokkel, men være eier av morselskapet til RWE Dea Norge, skriver Lien i eposten.

OED avgjør

Lien imøtegår kritikken fra blant andre Marit Arnstad (Sp) om at en slik sak burde bringes til behandling i regjeringen.

Arnstad, som var olje- og energiminister i Kjell Magne Bondeviks første regjering og nå er stortingsrepresentant, er også overrasket over at statsministeren «skyver» saken tilbake til OED.

– Denne type overdragelser av eierskap krever samtykke fra norske myndigheter. Olje- og energidepartementet samtykket i den indirekte overdragelsen ved brev 27. juni 2014. I samsvar med fast praksis behandles denne type saker i Olje- og energidepartementet, skriver Lien.

NTB har ikke fått anledning til å spørre olje- og energiministeren direkte om det er slik som tidligere statssekretær i OED, stortingsrepresentant Per Rune Henriksen (Ap) antyder, at embetsverket har gått på autopilot og gitt godkjennelse uten politisk vurdering.

Henriksen frykter at Norge kan ha satt seg i en vanskelig situasjon dersom Fridman eller RWE Dea havner på sanksjonslisten.

Bakgrunn: Russisk milliardær slipper til på norsk sokkel

- Russisk eierskap på norsk sokkel burde vært forelagt Stortinget

Les også: Oljeprisen tok Norges Bank på sengen
- Norges Bank kommer til å kutte renten
Amerikansk stat forbyr salg av Tesla  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.