To uker før det første kvartalsresultatet etter at oljeprisen begynte å falle og kostandstiltakene fikk effekt på arbeidsplassene i oljeservice, gikk Helge Lund av som Statoil-sjef for å gå til en bedre betalt og slik han selv beskriver det, en mindre synlig rolle i britiske BG Group.

Onsdag står Eldar Sætre, konstituert konsernsjef, med tallene for tredjekvartal. For første gang siden Statoil ble børsnotert er bunnlinjen negativ.

- Det er ganske nøyaktig to uker siden jeg inn i denne rollen som fungerende konsernsjef og jeg kan vel si at det har vært to intense uker. Jeg har lagt frem mange resultater som finansdirektør, men det føles likevel litt spesielt å stå her i denne posisjonen, sier Sætre på Statoils pressekonferanse på Fornebu utenfor Oslo.

Engangseffekter

Han forklarer de sjeldent negative tallene han har overtatt ansvaret for med engangseffekter, og understreker at selskapets guiding for 2014 ligger fast, og at det langt fra er snakk om investeringstørke, slik man kan få inntrykk av.

- Hittil i år er det investert 15 milliarder dollar, og vi står fast på at det skal investeres 20 milliarder i år, og også de neste årene, sier Sætre.

Etter å ha fått spørsmål om hvor fast det målet ligger presiserer han at det er tall som skal vurderes på nytt før kapitalmarkedsdagen i februar.

- Nå har vi gjort noen transaksjoner, og da er det naturlig å se på guidingen i lys av det, sier Sætre til TDN Finans.

Han viser til at det er viktig for Statoil å ha en investeringsplan som er robust og tar høyde for at oljeprisen endrer seg.

- Når vi tar investeringsbeslutninger er det ikke dagens oljepris vi legger til grunn for de enkelte prosjektene, men det langsiktige bildet. Vi må ha et langsiktig perspektiv, sier han.

Leter etter ny sjef

Til tross for at Statoil har utsatt leveringen av gass i kvartalet ligger også målet for gassproduksjon for året fast, understreker Sætre.

Hvor mange kvartalsresultater han vil få ansvaret for å legge frem, er uvisst.

Konserndirektør Reidar Gjærum sier til DN at det er lite nytt å melde om konsernsjefstillingen to uker etter at Helge Lund gikk av. Han ønsker ikke å si mer om hvilket selskap som får hodejegeroppdraget.

- Det er for å skape ro rundt prosessen, sier han.

- Hvor lenge har Eldar Sætre gått med på å sitte?

- Han er der til vi finner en permanent sjef. Det er en god løsning, sier Gjærum.

Derfor var Sætres første kvartalsresultat som Statoil-sjef negativt
00:00
Publisert:
 

Les også:

«Oppsiktsvekkende» tap for Statoil

  - Nå kommer bakrusen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.