- Det er klart at det er vanlig å ta noen nedskrivninger ved sjefsbytter. Men jeg tror ikke det har noe med det å gjøre, egentlig, sier analytiker Teodor Sveen-Nilsen i meglerhuset Swedbank.

Historien er full av selskaper som tømmer skapene for dårlige nyheter i det en ny sjef tiltrer. Onsdag måtte Statoils midlertidige konsernsjef Eldar Sætre legge frem selskapets første negative resultat siden børsnoteringen.

Statoils tredjekvartalsresultat ble tynget av 13,5 milliarder kroner i nedskrivninger. Konsekvensen var at kvartalsresultatet ble dratt under null, til minus 4,8 milliarder kroner. Åtte milliiarder av dette er knyttet til nedskriving av eierandelen i Kai Kos Dehseh i Canada.

Heller oljepris

Sveen-Nilsen mener årsaken til det svake resultatet er at eiendelene i Nord-Amerika har hatt litt for høye bokførte verdier. Når oljeprisen har falt, er det blitt tydeligere i de interne verdsettelsene.

- Men når det er sagt: Hadde jeg vært ny sjef, så hadde jeg i alle fall sørget for at man hadde litt å gå på i de bokførte verdiene, sier han.

Kjetil Bakken er enig i at det blir for enkelt å forklare de røde tredjekvartaltallene med rydding i skapene. 

- Jeg tror ikke dette har med Helge Lund å gjøre. Det har ikke sammenheng med at han er gått av, men med det som faktisk har skjedd i lisensen, som gjør at forventet nåverdi har gått ned, sier han.

Han mener to ting har utløst at nedskrivningene kommer nå:

- Det ene er at oljeprisen har falt, men det vitkigste er at de aktivt har endret på planen ved at de utsetter investeringsprigrammet.  Når de putter tallene inn i skjemaet de har for å verdsette prosjektet blir dermed svaret at de må skrive ned. Jeg tror vi skal ha såpass tillit til regnskapsavdelingen i Statoil.

- Ikke et valg

Eldar Sætre selv føler ikke at han tar ryddejobben.

- Er det gunstig for Statoil at man tar nedskrivningene når man har en konstituert konsernsjef?

- Det vil alltid være et resultat av ting som har skjedd, dette er ikke et valg jeg har. Regnskapsregler er ganske rigide på hvordan vi skal forholde oss til nedskrivninger. To tørre brønner i kvartalet og en beslutning om å utsette et prosjekt trigget det, svarer Sætre.

Også finansdirektør Torgrim Reitan avviser at det er et valg selskapet har hatt. 

- Disse hendelsene har skjedd i kvartalet, vi tok beslutningen om å forskyve Corner i september. Dette er konsistent med hvordan vi opererer, sier Reitan.

Beslutningen om å utsette oljesandprosjektet ble tatt 25. september, og Helge Lund meldte at han gikk av som toppsjef den 15. oktober.

Les også:

- Jeg og Trygve har kjørt snøskuter og sett isbjørn

Børslokomotivene senker Oslo Børs

- Det har vært to intense uker  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.