Prisene på oljekontrakter er tirsdag morgen stabile, etter å ha blitt svekket med rundt trekvart dollar pr fat mandag.

Både nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI ligger om lag en halv dollar lavere pr fat enn de gjorde da Oslo Børs stengte mandag.

Noe av svekkelsen skyldes meldinger om at Irak, Iran og Libya vil bli unntatt, dersom Opec-landene i Wien torsdag bestemmer seg for å redusere oljeproduksjonen, skriver Bloomberg News, som har opplysninger om en slik mulig beslutning fra to personer med kjennskap til saken.

Saudi-Arabias oljeminister Ali Naimi sa i Wien mandag at det ikke er første gang det skjer, dersom markedet er overforsynt med olje.

Lagrene

Opec har helt siden januar 2012 opprettholdt et offisielt produksjonsmål på 30 millioner fat pr dag. Den virkelige produksjonen er anslått til 30,97 millioner fat pr dag i oktober.

-Vi har opplevd overforsyning før, men USA er den nye faktoren. Prisene kommer ikke til å stige før vi ser et produksjonskutt til under 30 millioner fat, sier David Lennox, ressursanalytiker i Fat Prophets i Sydney, til Bloomberg News.

Nyhetstjenestens kilder sier at forslaget om unntak for Iran, Irak og Libya er ett av flere som drøftes, fordi disse landene ligger under sin produksjonskapasitet.

De tre landene produserte til sammen nær 7 millioner fat pr dag i oktober, mens de var på et samlet toppnivå på mer enn 10 millioner fat på 1970-tallet.

Opec-produksjonen ventes å bli redusert med rundt 500.000 fat pr dag, og dette er om lag 1 million fat for lite til å balansere markedet i første halvår 2015, skriver Barclays i et kundenotat.

Investeringsbanken anslår etterspørselen etter Opec-olje til 29,2 millioner fat pr dag i 2014, mens etterspørselen ventes å falle til 28 millioner fat pr dag i andre kvartal 2015.

Prisene

Differansen mellom nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI er det seneste døgnet redusert med rundt 15 cent, slik at Brent-premien tirsdag morgen er på 3,78 dollar pr fat.

WTI 1. posisjon, som er januarkontrakten, er på 75,77 dollar pr fat tirsdag morgen, ned 1 cent fra forrige handledag, da kontrakten falt 73 cent til 75,78 dollar pr fat.

Da Oslo Børs stengte mandag, lå kontrakten på rundt 76,36 dollar fatet.

Brent 1. posisjon, som er januarkontrakten, ligger på 79,55 dollar pr fat tirsdag morgen, ned 13 cent fra forrige handledag, da kontrakten sluttet ned 68 cent til 79,68 dollar pr fat.

Ved stengetid for Oslo Børs mandag, lå prisen på rundt 80,17 dollar pr fat.

Brent spot for umiddelbar levering noteres tirsdag morgen til 79,48 dollar pr fat, opp 11 cent fra forrige handledag, da prisen falt 1,17 dollar til 79,37 dollar.

Les også:
Vi mister troen på A/S Norge
Beslagla flere tonn cash
Asia i dag: Bygger øy i Sør-Kina-havet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.