John Fredriksen (70) får hard medfart som riggeier på Oslo Børs onsdag, der riggkjempebabyen Seadrill får sjelden juling.

Mens Seadrill varsler magrere tider og fryser utbytteutbetalingene, har imidlertid skipsrederen i det stille bygget opp en stor posisjon et helt annet sted.

Fredriksen kaster seg nå inn i markedet for landbaserte rigger i USA ved å kjøpe 46 prosent av tidligere OTC-listede Global Rig Company, skriver Finansavisen onsdag.

Selskapet har hatt ambisjoner om å vokse fra ni til 30 rigger på kort tid, og en ledende posisjon i det amerikanske markedet. 

- Ideen var å bygge et stort selskap i løpet av kort tid, og ta det på børs eller selge om et par år. Men nedgangen i oljeprisen må vi se hva vi gjør, men det er flere alternativer, sier Fredriksen-medarbeider Espen Westeren, som styrer Fredriksens private investeringer fra London, til avisen.

Espen Western, Fredriksen-medarbeider. Foto: Aleksander Nordahl
Espen Western, Fredriksen-medarbeider. Foto: Aleksander Nordahl (Foto: DN)

Fredriksen har vært investert i Global Rigs obligasjonsgjeld siden 2011, men gikk inn på egenkapitalsiden i oktober etter en emisjon i tilegg til en post på 20 prosent fra Sector, ifølge FA. Fredriksens Geveran Trading har kjøpt seg inn på til en anslått pris på 16 millioner dollar per rigg, mens nye koster 22 millioner dollar.

- Dette var en opportunistisk investering hvor Geveran har kjøpt moderne rigger svært billig, sier Westeren.

John Fredriksen har dog aldri vært redd for å ta risiko. Med omlag 35 milliarder kroner på bok etter salget av gassrederiet Golar LNG, har han også vært en aktiv investor på Oslo Børs den senere tid.

Blant annet har han kjøpt seg opp til kontroll i Flex LNG, som har to ordinære gasstankere i bestilling og Aker Brygge-selskapet Norwegian Property, der han ventes å legge inn et pliktig tilbud innen fire uker - og der Stein Erik Hagen er selskapets nest største aksjonær. Fredriksen snappet også opp ti prosent i den statlige eiendomskjempen Entra, da selskapet gikk på børs tidligere i år.

Han er fra før hovedaksjonær og/eller har store interesser i Seadrill, tørrbulkrederiet Golar, lakseoppdretter Marine Harvest, tankrederiet Frontline, skipseierselskapet Frontline 2012, og offshorerederiet Deep Sea Supply, med flere.

Global Rig Company hadde et bruttoresultat (ebitda) på 3,5 millioner dollar i tredje kvartal, og hentet inn 18 millioner dollar i oktober-emisjonen. Omsetningen var 11,6 millioner dollar i perioden, som bringer totalen til 42,5 millioner dollar sålangt i år.

Driftsresultatet var på minus 1,4 millioner dollar i tredje kvartal, ned fra 2,5 millioner dollar i samme periode ifjor. Det ga et underskudd på én million dollar (1,1).

Tross nye svakere oljepriser tror selskapet at det amerikanske markedet vil holde seg. Global Rig ser etter ytterligere muligheter for vekst i 2015 utover opsjonene selskapet har for tre rigger med National Oilwell Varco, ifølge kvartalsrapporten.

Selskapets mangeårige toppsjef, Mac Mc. Innis, gikk dertil bort 31. oktober 2014. Han er midlertidig erstattet av finansdirektør Dale Wilhelm, som fungerer i begge roller inntil en ny sjef er funnet.

"Gjennom hans sterke og handlekraftige ledelse motiverte han hele organisasjonen til å yte sitt beste og gjøre selskapet til den suksess det er i dag. Vi har mye å takke Mac for,  og han vil bli dypt savnet", står det i minne på Global Rigs nettsider.

Global Rig har fra tøffe år etter finanskrisen, jobbet seg opp til å bli en betydelig aktør i det amerikanske landbaserte riggmarkedet. Fra 2009 var tidligere SEB-topp Henrik Tangen (58) selskapets styreleder.

Han måtte frasi seg vervet tidligere i høst i forbindelse med overgangen til Pareto Securities.

Les også:
Seadrill surprise
Seadrill utsetter utbytte  

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.