Den franske storbanken Société Générale tror ikke oljekartellet Opec vil komme med noe nytt på sitt møte i Wien i dag. Det skriver de i en egen rapport.

Saudi-Arabias oljeminister Ali Naimi uttalte onsdag at de oljeproduserende landene bør la markedet bestemme prisen, og at markedet vil stabilisere seg selv. Dette er en helomvending fra uttalelser Naimi ga i Mexico for to uker siden, da han var nøye med å ikke gi signaler av betydning.

"I dag sa Saudi-Arabia at de ikke vil kutte produksjonen og at markedet vil stabillisere seg selv. Iran er enig med Saudi-Arabia. Det er en veldig klar indikasjon på at Saudi-Arabia og Opec ikke vil gjøre noe på torsdagens møte. Det er ikke hundre prosent sikkert, men det er et veldig klart signal", skriver Société Générale.

"Dette er negativt for det betyr at Saudi-Arabia og Opec ikke lenger vil være mekanismen som balanserer markedet på tilbudssiden. I stedet er det markedet selv - eller altså prisene - som vil gjøre dette. For at den mekanismen skal fungere må prisene falle til kostnadsnivået for shale-olje i USA, og holde seg der lenge", fortsetter banken.

De poengterer at Naimis uttalelser kan være et forsøke på å avlede oppmerksomheten før beslutningen og forhandlingene på møtet, men de tror ikke det er tilfellet.

"Naimi har et langvarig rykte som en "straight shooter", og en direkte taler, og han vil miste denne viktige faktoren og troverdighet om han sa noe annet før møtet enn han sier torsdag. Det var heller ingen som tvang ham til å uttale seg", skriver banken.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.