Det blir ikke kutt i oljeproduksjonen fra Opec i dag, skal vi tro delegater fra Gulflandene som nyhetsbyrået Reuters har snakket med.

Ministre fra Opecs 12 medlemsland er i dag samlet ved hovedkvarteret i Wien til sitt 166. møte, for å diskutere oljeprisen som har falt 30 prosent siden juni.

Spenningen knyttet til hva Opec vil gjøre for å stoppe dette, er stor.

Men til tross for at signaler tyder på at det ikke går mot kutt i oljekvoten, kan det likevel kuttes - under hånden.

Kutt i overproduksjon

Opec-landene har i dag en samlet produksjonskvote på 30 millioner fat hver dag, men mye tyder på at det totale antallet er vesentlig høyere.

- Den siste rapporten fra IEA tilsa at de produserte 30,6 millioner fat per dag. Og de har i alle fall vært oppe i 30,9 - altså nesten én million fat over kvoten. Kvoten er allerede for høy etter dagens etterspørsel, og burde egentlig vært nærmere 29, sier oljenanalytiker Tina Saltvedt i Nordea Markets.

Dermed kan Opec unngå kvotekutt - og samtidig presse oljeprisen oppover.

- De trenger ikke kutte kvoten, men de kan kutte produksjonen dersom de vil det, påpeker Saltvedt.

Hun tror det blir kutt i både kvote og produksjonen i dag.

- Kutt i kvoten på mellom 500.000 og 1 million fat, og så kutt i produksjonen et sted mellom 1 og 1,5 millioner slik at de faktisk kommer ned på kvoten.

«Trenger» ikke kutte

Endel av Opec-landene klarer seg fint med dagens lave oljepriser og er kanskje ikke så interessert i å kutte produksjonen, tror Saltvedt.

- Ser vi på hva slags priser de ulike landene må ha for å få budsjettet til å gå rundt, så trenger ikke Emiratene, Quatar og Saudi-Arabia høyere oljepriser enn det vi ser i dag. De kan egentlig vente til neste møte i mai de, for de kan fint klare seg på den store kapitalbufferen sin og «spise» andre produsenter.

Men blir det ikke kutt, strider det mot Opecs formål som er å balansere markedet slik at det er akseptabelt for produsenter og konsumenter, mener analytikeren.

- Markedet er jo ikke balansert i det hele tatt nå. Opec har selv, i sin siste rapport, antydet at behovet for deres oljeproduksjon i 2015 vil være på 29,2 millioner fat.

- Det er jo 800.000 fat under deres egen kvote på 30 millioner. Da bør man i hvert fall sette ned kvoten til det, mener Saltvedt.

Må fordele kvoten

Frem til den Arabiske våren hadde Opec gjeldende produksjonskvoter for ett og ett land.

- Dette ble omgjort da det ble såpass stor usikkerhet i markedet. Men det Opec trenger nå, er å fordele kvoten tilbake til hvert land - slik at ingen overproduserer. Det er det som er problemet deres.

- Det er rett og slett for lett å snike seg unna?

- Ja, med én felles kvote kan alle skylde på hverandre. Fordeles kvotene ut til ett og ett land er det lettere å holde oversikt, forklarer oljeanalytikeren.

LES MER: Blandede signaler fra minstrene

- Signal om at Opec ikke gjør noe

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.