Oljekartellet OPEC vil ikke kutte i oljeproduksjonen til tross for et stort fall i oljeprisen. Markedet reagerte med å sende både oljepriser og oljeaksjer ytterligere ned.

Les sakene:
Opec kutter ikke produksjonen  

Venter at kvotene blir overholdt

Opecs beslutning var ikke uventet. Likevel var reaksjonene tydelige. Prisen på nordsjøolje falt med over tre dollar og lå ved 17-tiden torsdag på 73,84 dollar fatet.

Statoil ble den mest omsatte aksjen på Oslo Børs og hadde en kursnedgang på 4,4 prosent.

Oljeprisen er svekket både på grunn av USAs skiferrevolusjon og fordi etterspørselen er i ferd med å avta i Kina og Europa. Det har igjen sammenheng med lavere økonomisk aktivitet.

Det store spørsmålet er hvordan oljeprisen vil utvikle seg fremover. Da er USA en viktig brikke.

– Mange har ventet på at den fallende oljeprisen skal begynne å ramme produksjonsveksten i USA, men foreløpig er det ingen tegn til at vi får nedgang i produksjonen, sier Torbjørn Kjus, oljeanalytiker i DNB, til NTB.

- Må halveres i 2015

Kjus mener produksjonsveksten må kraftig ned i USA for at oljeprisen skal slutte å falle.

– Veksten i produksjon må halveres i 2015, og selv da kommer ikke virkningene inn i markedet før i andre halvår neste år, sier han.

Han tror vi vil se en oljepris ned på 60-tallet etter OPECs beslutning.

Ingen budsjetteffekt

Finansdepartementet har i sitt statsbudsjett for 2015 lagt en oljepris på 650 kroner fatet til grunn for sine beregninger. Torsdag lå prisen på 524 kroner fatet.

– Dette har ikke noe direkte å si for budsjettet, men fører til at vi får mindre å sette av på oljefondet. Vi har alltid bare brukt avkastningen av fondet, sier Kjus.

Selv om usikkerheten er stor, tyder anslag på at Norge kan tåle en oljepris under 40 dollar fatet uten at det får direkte følger for budsjettet. Et så stort prisfall virker foreløpig lite trolig.

– Det er på investeringene oljeprisfallet vil merkes i Norge. Hvis folk begynner å miste jobben, må de finne seg dårligere betalte jobber. Det vil være en treghet i hvordan dette rammer norsk økonomi, sier Kjus.

Det er ventet et fall på 24 milliarder kroner i oljeinvesteringer i Norge i 2015.

To BI-forskere mener det kan gå mot resesjon i Norge hvis oljeprisen ikke stiger tilbake til sommerens nivå. Et prisfall på 25 prosent, som vi nå ser, kan føre til en svekkelse av BNP på mellom 0,5 og 2,5 prosent, mener de.

Les også:
Slik tjener Norge på oljeprisfallet
- Verdien av våre gjenværende oljereserver vil barberes kraftig
Kronekursen faller

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.