ABG Sundal Collier nedgraderer Statoil-aksjen til salg fra tidligere hold, og reduserer kursmålet til 110 kroner aksjen fra tidligere 170 kroner. Dette er basert på en oljepris på 85 dollar fatet i 2015. Dersom oljeprisen blir på 70 dollar fatet i 2015 skal aksjen under 100.

Det sier analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier til TDN Finans fredag.

-Dette er en klar effekt av resultatet fra Opec-møtet i går og fallet i oljeprisen. I tillegg venter jeg at det kommer flere nedgraderinger i løpet av dagen, sier han.

ABG Sundal Collier nedgraderer Statoil-aksjen til salg fra tidligere hold, og reduserer kursmålet til 110 kroner aksjen fra tidligere 170 kroner. Dette er basert på en oljepris på 85 dollar fatet i 2015.

-Blir oljeprisen på 70 dollar fatet skal aksjen godt under hundre, sier Olaisen til TDN Finans.

Utbygging i fare

Med en slik pris står også alle nye utbygginger i fare sier han. Videre sier Olaisen at på en oljepris på 70 dollar fatet har Statoil en negativ kontantstrøm på seks kroner pr aksje, før utbytte.

-Dette utgjør nesten 20 milliarder kroner i negativ kontantstrøm før utbytte. Da kan man ikke utbetale 20 milliarder i utbytte. Utbyttet må kuttes dramatisk, sier han.

«Bør ta en Seadrill»

Han mener at på dagens oljepris burde Statoil fryse utbyttet på null i tre år.

-På dagens oljepris burde Statoil ha frosset utbyttet for tre år, altså null i utbytte de neste tre årene, sier han.

Statoil kan ikke komme ned på breakeven-kontantstrøm med 70 dollar fatet de neste tre årene sier han.

-Selv med null utbytte er det negativ kontantstrøm i tre år, sier han.

Carnegie

-Oljeprisfallet er åpenbart negativt for Statoil-aksjen i det korte bildet. Inntjeningen går ned, og vil legge press på utbyttekapasiteten, sier analytiker Kjetil Bakken i Carnegie til TDN Finans fredag.

Bakken understreker imidlertid at dette samtidig vil bidra til å sette enda mer trykk på de forbedringsprosessene som allerede er i gang, noe som vil ha positiv effekt på lengre sikt.

-På lang sikt vil den lave oljeprisen også bidra til et strammere oljemarked ved at etterspørselen stimuleres mens produksjonsveksten avtar, sier Carnegie-analytikeren.

Les også:
Kristian Siem hudfletter offentlig sektor generelt, Arbeidstilsynet spesielt
Slik tjener Norge på oljeprisfallet
Statoil-aksjen raser ni prosent  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.