Til nå har Norge og Oslo Børs vært ganske skånet for de verste prøvelsene andre europeiske land har vært gjennom siden finanskrisen.

Men siden i sommer har prisen på råolje fra Nordsjøen (Brent) falt med mer enn 30 prosent. Det har Oslo Børs fått merke. Likevel er ikke fallet i hovedindeksen så langt i år, veldig stort. Fokuserer man imidlertid nærmere på Oslo Børs, ser man at det er et enormt gap i utviklnigen både innen gruppen energirelaterte aksjer og mellom selskapene på Oslo Børs som helhet.

Den interaktive grafikken under viser hvordan oljeprisutviklingen påvirker de forskjellige sektorene og selskapene på Oslo Børs. Klikk på knappen «20 mest omsatt 214 (alle sektorer)» for å inkludere selskaper utenom energisektoren.

 

 

 

Oljeprisfallet tiltok kraftig i styrke da Opec i forrige uke overraskende unnlot å kutte i produksjonen for å stanse prisfallet.

Valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nilsen i Nordea Markets mener Opec-møtet har endret mye av spillet innen valuta og råvarer. Nå må også Norge være forberedt på en real nedtur, som begynner med oljesektoren.

Det er nemlig først nå at oljeprisen nærmer seg nivåer der flere prosjekter blir ulønnsomme, påpeker han.

- Forskjellen på 90 og 70 dollar fatet er veldig mye mindre enn forskjellen mellom 50 og 70 dollar, sier Eek-Nilsen til DN.

Valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets mener usikkerheten om hvor stort og varig oljeprisfallet er, er til å ta og føle på.

- Oljeprisfallet gjør sitt til at den ventede svekkelsen i 2015, kan være starten på en rekke svake år for norsk økonomi, sier analytikeren.

I dag, torsdag, publiserte Statistisk sentralbyrå (SSB) rapporten «Økonomiske analyser» med ferske prognoser for norsk økonomi. Rapporten tegner dystrere bilde for utviklingen i norsk økonomi enn man har sett på lenge.

SSB: Boligprisene vil falle til neste år

Bratt nedtur for norsk økonomi  

SSB: Boligprisene vil falle til neste år

Venter raskt rentekutt

I grafen under kan du se hvordan oljeprisfallet har påvirket Oslo Børs og den norske kronen målt mot andre valutaer.

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.