-Avgiftene går ned med 900 milloner kroner i 2015.  Da vil vi at en prisreduksjon skal  komme videre til forbrukerne, sa finansministeren til oljeselskapet på dagens møte.  Jensen og næringsminister Monica Mæland møtte salgsselskapene til Esso, Shell, Statoil og UNO X samlet og hver for seg mandag.

-Vi må snakke med en av gangen på grunn av konkurranseloven, sier Mæland.  Statsrådene fikk se forskjellige kalkyler på beregning av drivstoffpris ut til forbruker. Og fikk samtidig forsikringer fra alle om at  oljeprisfall  fra over 100 til nå 70 dollar per fat skal slå  ut på forbrukerprisene.   Bare ikke så mye som statsrådene helst ville se.

-Den har slått ut allerede. det kan vi dokumentere,  Og vi er transparente, sier administrerende direktør Annar Sletvold i Uno-X.  Han  mener salgsselskapeness marginer er beskjedne  1,5 -2.0 prosent av pumpeprisen og  forsikrer at marginen ikke har økt med  oljeprisfallet for hans selskaps del.

Svak kroner hindrer fall

Oljeselskapene forsvarte seg også med at andre faktorer  enn råoljeprisen veier svært tungt for pumpeprisen til forbruker. Dett internasjonale markedet for raffinerte produkter  - svinger ikke i samme takt som råoljen.

En betydelig styrket dollarkurs mot norske kroner  bidrar også til at prisfallet  til norske forbrukere ikke blir så stort, heter det, 

-Alle handler i dollar, sier Fartein Kjørsvik i Shell

Vær nådeløse forbrukere

-Nyttig møte, men forbrukerne må følge med, være nådeløse, sa Jensen etter møte . Finansministeren oppfordret folk til å kjøre til en annen bensinstasjon dersom de er misfornøyde med prisen.

-Drivstoffprisen er viktig også for næringslivet,  en tung kostnad. Vi må vite at konkurransen i markedet faktisk fungerer, sufflerte Mæland.

Men på direkte spørsmål om  myndigheter og regjering har andre  faktiske maktmidler enn å be forbrukerne følge med var svarene kortere.

Statsrådene viste  da til Konkurransetilsynet  og deres kontroller  og eventuell inngripen mot prissamarbeid.

-Tilsynet sier det har forekommet konkurransebegrensning og at de følge nøye med, sier Mæland.

 

Les også:
Advarer nordmenn mot lønnssjokk
Abercrombie strippet for salg
USA i dag: Advarer mot dollar-smell(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.