Stavanger: Fagforeningen Safe frykter at den lave oljeprisen skal gi masseoppsigelser. Nå starter den en offensiv mot kommunepolitikerne.

– Nå frykter jeg at de skal kutte enda mer.

Hilde-Marit Rysst i fagforeningen Safe har fått klare signaler fra sine 11.500 medlemmer. De frykter for jobbene sine – ikke minst etter de siste ukenes dramatiske fall i oljeprisen.

– Forrige gang oljeselskapene kuttet, i 2004, var det fordi oljeprisen var lav. I vår har de kuttet før oljeprisen har falt, og nå faller oljeprisen, sier Rysst.

Hun har forståelse for at selskapene må drive lønnsomt.

– Men da må de ta de ansatte med på lag. Når man skal gjøre store kutt, må man ta konsekvensanalyser av de beslutningene man tar, sier Rysst, som frykter store ulykker.

Forbundsleder Hilde-Marit Rysst i fagforbundet Safe har hyrt inn daglig leder Roar Eilertsen i De Facto for å få synliggjort konsekvensene av kuttene i oljesektoren.
Forbundsleder Hilde-Marit Rysst i fagforbundet Safe har hyrt inn daglig leder Roar Eilertsen i De Facto for å få synliggjort konsekvensene av kuttene i oljesektoren. (Foto: Tommy Ellingsen)
Safe har hyret inn De Facto, et kunnskapssenter for de fagorganiserte, for å lage fire rapporter som viser betydningen av oljenæringen for norske kommuner. De er ledd i en storstilt kampanje som skal hindre masseoppsigelser i næringen.

– Disse rapportene vil vi ta med ut til kommuner som vil bli rammet. Jeg vil reise og møte dem selv for å få frem budskapet, sier Rysst.

Hun har sin bakgrunn fra Statoil og er blant annet sterkt kritisk til at oljeselskapet nå investerer stadig mer utenlands.

– Det er norsk sokkel som gir staten inntekter. De inntektene bruker man til å satse i utlandet der det ene prosjektet etter det andre nedskrives med store tap.

I Statoil avvises kritikken.

– Vi har hatt rekordhøyt aktivitetsnivå på norsk sokkel de siste årene, og vi fortsetter å investere på høyt nivå også de kommende tre årene. Vi produserer nå rundt 770.000 fat per dag fra vår internasjonale virksomhet, og det bidrar til en betydelig del av vår verdiskaping. Noen deler av vår portefølje kan være i en oppbyggingsfase, noen deler i en høstingsfase, sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr.

Les hele avisen

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:   Advarer nordmenn mot lønnssjokk etter oljefallet



- Vi må ta dette veldig alvorlig. Dette er en stor endring i norsk økonomi



- Verdensmarkedet risikerer å bli ubalansert


- Vi kan se oljepriser på 50-tallet