I departementets høringsrunde i vår la oljeministeren opp til å gå lenger nord og lenger øst på norsk sokkel enn noen gang før. De mest kontroversielle blokkene i høringsrunden i nord lå nær maksutbredelsen for iskanten.

Helt fram til fredag morgen har Olje- og energidepartementet holdt fast på at de vil komme med nye utlysninger av den 23. konsesjonsrunden i løpet av 2014. Men tidlig fredag ettermiddag kom kontrabeskjeden:

– Utlysningen kommer over nyttår. Vi har ingen kommentar utover det, sier kommunikasjonssjef Ole Berthelsen i Olje- og energidepartementet til NTB.

Frykter olje i is

Venstres komitéleder Ola Elvestuen vil ikke kommentere utsettelsen. Men KrFs representant i energi- og miljøkomiteen Rigmor Andersen Eide bekrefter overfor NTB at det er uenighet om hvor langt nord oljeindustrien skal slippe til, som ligger bak utsettelsen.

Samarbeidsavtalen mellom KrF, Venstre og regjeringspartiene har formuleringer som skal hindre oljevirksomhet nær iskanten.

– Vi jobber med en definisjon av iskanten som alle kan slutte seg til. Dette er svært viktig for oss. Et oljeutslipp i is vil få katastrofale følger. Derfor måtte vi ta en stopp for å bli enige, sier Andersen.

Hun tror ikke utsettelsen vil ta lang tid, og antar at vi ikke er langt inne i 2015 før oljeministeren utlyser blokker i 23. runde.

Iskant

I høringsrunden påpekte Norsk Polarinstitutt at fire av blokkene departementet foreslo ifølge instituttet ligger for nær iskanten. Ytterligere fire foreslåtte blokker berørte direkte såkalte SVO'er – særlig viktige og sårbare områder.

Polarinstituttet definerer iskanten som den ytre grensen for isutbredelse de siste 30 årene. Dette er et høyproduktivt område som flere nøkkelarter i arktiske farvann er helt avhengige av. Iskantsonen flytter seg fra år til år. Også forvaltningsplanen for Barentshavet slår fast at det ikke skal igangsettes ny petroleumsvirksomhet i områdene ved iskanten.

Hodebry

Bellona sier seg glad for utsettelsen og oppfordrer KrF og Venstre til også å kreve at det lages forvaltningsplan for de nye områdene inn mot Russland før nye blokker lyses ut.

– Det er fantastiske julenyheter at Tord Lien ikke har fått gjennomført sin oljepolitikk. Dette viser at oljeboring i nord nok en gang skaper hodebry for en norsk regjering, sier fagrådgiver Silje Lundberg i Bellona.

Jomfruelig sokkel

23. runde skal også inneholde de første utlysningene av blokker i Barentshavet sørøst som ble en del av norsk sokkel i grenselinjeavtalen med Russland fra 2011. For oljeindustrien betyr en åpning av disse områdene nye muligheter.

Den nordnorske leverandørsammenslutningen PetroArctic mener tilgangen til nye områder både nord i Barentshavet og inn mot Russland kan bli helt avgjørende for industrien, slik tilgang på nye områder har vært det på andre deler av sokkelen.

– Hvis vi fortsatt skal ha en offensiv petroleumspolitikk er tilgangen på nye områder helt avgjørende, sier administrerende direktør Kjell Giæver i PetroArctic til NTB.

Les mer på DN.no:
John Fredriksen om retur til Norge: - Det hadde vært hyggelig før jeg går i graven
Siv Jensen ønsker John Fredriksen velkommen tilbake til Norge
- Jeg er litt overrasket over at vi er under 9,10  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.