I et kratt ved en stille landevei utenfor Pittsburgh ligger verdens eldste oljebrønn i kontinuerlig drift.

Et godstog lastet med olje passerer McClintock No. 1 i Pennsylvania, verdens eldste oljebrønn i fortsatt drift. Småbrønner som denne står for over en tiendedel av USAs oljeproduksjon.
Et godstog lastet med olje passerer McClintock No. 1 i Pennsylvania, verdens eldste oljebrønn i fortsatt drift. Småbrønner som denne står for over en tiendedel av USAs oljeproduksjon.
McClintock No. 1 har overlevd kriger, depresjoner og resesjoner, men den lave oljeprisen kan ta knekken på oldingen.

Den amerikanske oljeprisen er nesten halvert siden i sommer. Denne uken ble et fat handlet for under 55 dollar.

– Det handler om historie. Vi tjener ikke penger på den, sier museumsdirektør Melissa Mann ved Drake Well Museum, som driver brønnen.

Marginale inntekter

Men selv om McClintock er mest som klenodium å regne, kommer over en tiendedel av amerikansk olje fra slike småbrønner.

De produserer i snitt bare to fat per dag, men det er til gjengjeld mange av dem.

Drøyt 400.000 slike brønner produserte 700.000 fat olje per dag i 2012, drøyt 11 prosent av den samlede produksjonen i USA det året, ifølge Interstate Oil & Gas Compact Commission (IOGCC).

På ti år skapte de verdier for 2200 milliarder kroner, nesten en tredjedel av det norske Oljefondet, ifølge 2012-rapporten fra bransjeorganisasjonen.

Men brønnene er ofte gamle og kostbare å vedlikeholde og drive. De eies gjerne av småselskaper eller den nærmeste bonden.

En rekke av brønnene sto i fare – selv før det siste prisfallet – for å bli stengt ned, til tross for at de fortsatt inneholder store petroleumsressurser, ifølge IOGCC.

– Mange av brønnene vi driver vil ikke være lønnsomme med denne prisen. Jeg snakker ikke bare om boringen, men selve løftingen av oljen, sier Melvin Moran, som eier flere nikkepumper i Oklahoma, til Financial Times.

«Vil bli stengt»

Mark Thomas, som er operatør på 100 brønner med en samlet kapasitet på 300 fat per i Arkansas, sier til avisen at kostnaden per fat ligger høyt på 30-tallet. Med priser ned mot 40 dollar fra raffineriene, blir det lite igjen å drive for.

– Noen av brønnene vil bli stengt, trolig i løpet av de neste 90 dagene, sier Thomas til FT.

For mange av lokalsamfunnene står mer enn bare olje på spill. Slike brønner skaper rundt 160.000 arbeidsplasser, ifølge National Stripper Well Association.

– Du vet like godt som meg at prisene må falle betydelig og holde seg lave en lang periode før disse produsentene kutter produksjonen eller stenger brønner. Men hvis brønner må stenges av mekaniske årsaker, er det ikke sikkert at de kommer tilbake i drift like raskt som før, skriver direktør Somerlyn Cothran på egen hjemmeside.

Ved McClintock-brønnen slår en plakett fast at oljeprisen bør ligge over 50 dollar fatet for at den skal være lønnsom.

McClintock No. 1 kom i drift 16. august 1861. Den nådde platå med 20 fat per dag året etter.

Brønnen ligger et par mil fra Titusville, hvor verdens første oljebrønn – Drake-brønnen – ble boret i 1859.

Mens Drake-brønnen i dag er omgjort til museum, har McClintock-brønnen overlevd overgangen fra parafinlamper til elektrisitet, hester til biler, og oljekrise til skiferboom. I dag pumper museet en slant olje fra McClintock måned om annen, mest for å holde brønnen vedlike. Oljen selges til et firma i nabolaget som lager motorolje.

Om den vil pumpe olje om 150 år, gjenstår å se. Torsdag ble et fat amerikansk olje handlet for 54,9 dollar, og investorer veddet på at prisen skal falle ytterligere.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.