Statoil skal kutte over 30 milliarder kroner i sin spareplan. Men selskapet insisterer på å betale aksjeutbytte til sine eiere. Det betyr at selskapet må låne penger for å få dette til.

Selv om tidenes spareplan er satt i gang i Statoil og oljeprisen er halvert i løpet av seks måneder, vil selskapet fortsatt betale titall milliarder kroner i aksjeutbytte, skriver Stavanger Aftenblad.

I 2014 fikk Statoil-eierne overført 33,7 milliarder kroner. Også da måtte selskapet låne penger for å kunne betale ut utbytte.

Forbundsleder Leif Sande i LO-forbundet Industri Energi mener at Statoil må endre utbyttekursen sin.

– Når Statoil må låne penger for å kunne garantere utbytte, er det en ufornuftig bruk av penger. Og det meste av dette går til staten, som jo eier 67 prosent, sier Sande.

Finansdirektør Torgrim Reitan i Statoil er ikke enig.

– Vi er opptatt av å være konsistente, og at utbyttepolitikken skal ligge fast også ved svingende priser. Og husk at 100.000 investorer har betrodd oss pengene sine ved å kjøpe Statoil-aksjer, og de forventer avkastning, sier Reitan.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Anbefaler short av Statoil dnPlus


Statoil-kursen kan halvere seg