En ekspertgruppe ledet av Det Norske Veritas overleverer to rapporter til næringsminister Monica Mæland (H). Rapportene skal gi svar på hvor brenselet fra 55 og 46 års drift fra forskningsreaktorene i Halden og Kjeller bør oppbevares. Utvalget skal også komme med løsningen på hvordan det bør ryddes opp når det blir aktuelt å legge ned de to forskningsreaktorene.

Mellomlager

I dag lagres det brukte atombrenselet på fem ulike plasser i tilknytning til anleggene i Kjeller og Halden. Disse lagrene er i ferd med å fylles, og myndighetene ønsker et mellomlager for reaktorbrenselet og langlivet avfall som ikke kan deponeres i Himdalen, som håndterer avfall med mindre radioaktivitet.

Fjellhall

Da det regjeringsoppnevnte Strand-utvalget vurderte alternativer i 2011, listet de opp ti mulige lokaliteter i Østfold og Akershus. Men utvalget landet på en eksisterende fjellhall i tilknytning til Halden-reaktoren som den best egnede lokaliseringen.

– Vi mente denne ubrukte fjellhallen kunne være et godt sted å lagre det brukte brenselet. Både fordi fjellhallen befinner seg på et allerede båndlagt atomområde, og fordi fjellet i seg selv gir god beskyttelse. Dette ble sett på som bedre enn å ta i bruk et nytt og uberørt naturområde, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona, som selv satt i utvalget.

Grimsrød i Halden, Vardeåsen i Skedsmo og Tomter i Ski/Hobøl ble også pekt ut som egnede steder. Den store utfordringen er at ingen ønsker å bli nabo til atomlageret.

Ansvar

Bøhmer håper at Veritas-rapportene vil gi svar og retning på spørsmål som Norge i altfor lang tid har skjøvet foran seg. I 2011 så man for seg at byggingen av mellomlageret skulle starte i fjor. Han håper også at næringsministeren tar grep og oppretter en egen etat som tar ansvar for atomlagring.

– I dag har du Institutt for Energiteknikk som produserer avfall og Statens strålevern som skal kontrollere, men ingen som har et ansvar for lagring eller demontering av anleggene i Halden og Kjeller, sier Bøhmer.

Kostbart

Han peker også på at det er helt nødvendig med en avklaring av økonomisk ansvar i både lagringsspørsmålet og opprydning når reaktorene en gang i framtiden blir avviklet.

– Tidligere beregninger viser at det vil koste over en milliard kroner bare å demontere reaktoren i Halden. Til nå har man ikke klart å bli enige om hvordan denne prislappen skal fordeles, sier Bøhmer til NTB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.