Enorme rør sviver med stor fart i dreiemaskinen hos Tubedrill på Nærbø. Olje renner i strie strømmer for å kjøle ned de store rørene som skal brukes til avanserte boreoperasjoner offshore. Det er fortsatt stor aktivitet i oljeservicebedriften Tubedrill på Nærbø. Men oljeservicegründer Jørn Arve Årdal merker nedturen som har veltet inn over bransjen.

– Jeg merker de første signalene på tampen av 2013. I 2014 flatet markedet ut, men de siste månedene har det stoppet veldig opp. Det er mye psykologi. Aviser som Dagens Næringsliv skriver mye om dette, og alle blir veldig forsiktige og strammer inn, sier Årdal.

Han er en av de unge gründerne på Jæren som har slått seg opp på maskinering av større og mindre deler til olje- og gassindustrien. I siste Gaselle-kåring i regi av Dagens Næringsliv var alle hans tre bedrifter Tubedrill, Toolserv og Årdal Maskinering på listen. Over 150 millioner kroner omsetter de tre samlet for.

– Vi regner ikke med vekst i år, sier Årdål, men peker på at bedriften har fått hjelp fra uventet hold.

– Utviklingen i dollarkursen hjelper oss. Våre kunder har fått en mellom 20 til 25 prosent gunstigere konkurransesituasjon. Hvis dette varer over en tid, er det bra for oss, sier Årdal.

Syv prosent i stedet for 17

Noen mil lenger inne, i oljeklyngen på Forus, sitter Espen Norheim og Kjell Stenersen i revisjonsselskapet EY.

– Våre prognoser viser at norsk offshoreserviceindustri i år vil få en nedgang på rundt syv prosent i omsetning. Uten den sterke dollarkursen ville nedgangen vært på rundt 17 prosent, sier Norheim.

Syv prosent er lite sammenlignet med offisielle norske prognoser, som tyder på 15 prosent fall i oljeinvesteringene i år. I enkelte oljeregioner utenlands snakkes det om en nedtur på 40 prosent. Syv prosent er også lite tatt i betraktning at oljeprisen har mer enn halvert seg siden sommeren.

Omsetningen i oljeservicebedriftene bare falle med syv prosent i år, mener Espen Norheim (til venstre) og Kjell Stenersen i revisjonsselskapet EY.
Omsetningen i oljeservicebedriftene bare falle med syv prosent i år, mener Espen Norheim (til venstre) og Kjell Stenersen i revisjonsselskapet EY. (Foto: Tommy Ellingsen)
Norheim og Stenersen i EY har nettopp avsluttet det som er Norges mest omfattende analyse av norske leverandørselskaper til olje- og gassindustrien. Regnskapene til 1070 selskaper i den norske olje- og gassklyngen er analysert, selskaper som tilsammen omsetter for over 450 milliarder kroner og har over 122.000 ansatte.

Men utenom den sterke dollarkursen er det lite å glede seg over i den store undersøkelsen. Omsetningen i selskapene har riktig nok steget de siste årene, men lønnsomheten har falt i flere år allerede.

– Lønnsomheten har falt. En har vært mer opptatt av omsetningen og ikke klart å ta ut lønnsomhet i de gode årene. Og ser en på utviklingen i avkastning på sysselsatt kapital, er den dramatisk, sier Kjell Stenersen som er sjef for området transaksjoner innen energisektoren i Norden.

Mange små tjener lite penger

På Nærbø håper gründeren Jørn Arve Årdal at han fortsatt skal tjene penger.

– Målet mitt er å tjene penger i år, sier han. De siste årene har vært lønnsomme år for Årdal. Men tallene fra EY viser at mange sliter.

– Over en tredjedel av selskapene som omsetter for under 100 millioner kroner har et negativt driftsresultat, sier Kjell Stenersen.

Takket være dollaren vil omsetningen i oljeservicebedriftene bare falle med syv prosent i år, i stedet for 17 prosent. Det mener Espen Norheim (til venstre) og Kjell Stenersen i revisjonsselskapet EY.
Takket være dollaren vil omsetningen i oljeservicebedriftene bare falle med syv prosent i år, i stedet for 17 prosent. Det mener Espen Norheim (til venstre) og Kjell Stenersen i revisjonsselskapet EY.
Over 20 prosent av selskapene som omsetter for mellom 100 millioner kroner og én milliard kroner taper penger på driften, mens ti prosent av de store selskapene sliter med inntjeningen.

Og verre skal det bli. Stenersen og Norheim tror det virkelig tøffe året kommer i 2016. Da vil mange ordrebøker være tomme. Så langt har EY registrert effektuerte nedbemanninger på rundt 5000 ansatte i norsk leverandørindustri. Andre anslag sier 10.000 varslede jobbkutt. Norheim tror kuttrundene vil fortsette.

Jørn Arve Årdal har så langt klart å unngå oppsigelser.

– Vi håper vi skal unngå det. Ifjor sluttet fem ansatte hos oss. En ny ble ansatt. Det siste året har vi jobbet med å bli mer effektive. Vi forsøker å gjøre ting på en smartere måte. Målet er at vi kommer ut av denne krisen og har lært noe.

 

Les også:

Norsk kokk er verdens beste

Nå blir NTNU landets største universitet

Venter bølge av enorme mobiler

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.