Prisene på oljekontrakter svekkes noe onsdag morgen etter at Saudi-Arabia fjernet spekulasjoner om Opec-tiltak.

Disse spekulasjonene bidro tirsdag bidro til å løfte prisene med opp mot halvannen dollar. Da kom det antydninger fra analytikere om at nøkkelmedlemmer av Opec endelig viser tegn til at de er villige til å respondere på prisfallet ved å redusere sin oljeproduksjon, påpeker The Wall Street Journal.

Nedgangen onsdag morgen har blant annet sammenheng med forventninger om lagerbygging i USA, og med at Saudi-Arabia ga et tydelig signal om at landet ikke akter å gjøre noe for å balansere oljemarkedet, skriver Bloomberg News.

Følg oljeprisen på DNs  børs og markedssider

«Økonomiske lover»

«Økonomiske lover» om tilbud og etterspørsel vil styre dette, sa Khalid Falih, sjef for det statlige saudiarabiske oljeselskapet Saudi Aramco, på en konferanse i Riyadh.

-Det er interessant at saudiaraberne gjentar sitt standpunkt så sterkt og så ofte som de gjør. Dette tyder på en plan om å forvisse seg om at igjen har noen illusjoner om hvor de står i denne saken, inkludert andre Opec-medlemmer, sier Ric Spooner, sjefstrateg i CMC Markets i Sydney, til nyhetstjenesten.

- Et tegn

Simmons & Co International sa i et kundenotat tirsdag at enkelte av kommentarene fra Opec-hold er «bearish», men ikke så «sterkt bearish» som saudilederne har vært tidligere.

«Det er vanskelig å trekke bastante konklusjoner, men dette kan være et tegn på at Saudi-Arabia i det minste er villig til å medvirke i en koordinert respons med andre produsenter», heter det i notatet.

Saudi-Arabias oljeminister Ali Naimi, som har sagt at ikke-Opec-produsenter bør være de første til å redusere, hadde tirsdag møter med Russlands og Norges ambassadører, ifølge landets offisielle pressetjeneste.

Nordsjøoljen Brent noteres onsdag morgen fortsatt 75 cent høyere per fat enn den gjorde da Oslo Børs stengte tirsdag, mens den amerikanske referanseoljen WTI er styrket med om lag 10 cent i samme tidsrom.

Tirsdagens oppgang kom for det første på bakgrunn av en noe svakere dollar. Olje omsettes i dollar, og blir billigere for innehavere av andre valutaer når kursen på dollar svekkes.

Oljelagene steg i USA

Sent tirsdag kveld meldte American Petroleum Institute (API) at oljelagrene i USA steg med 12,7 millioner fat i løpet av uken frem til 23. januar.

Offisielle tall fra det amerikanske energidepartementet, som offentliggjøres onsdag ettermiddag, ventes ifølge analytikeres estimater å vise en økning på 4 millioner fat i samme tidsrom, ifølge WSJ.

Differansen mellom nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI er det seneste døgnet utvidet med nesten en halv dollar, slik at Brent-premien onsdag morgen er på 3,46 dollar per fat.

WTI 1. posisjon, som er marskontrakten, er på 45,54 dollar per fat onsdag morgen, ned 69 cent fra forrige handledag, da kontrakten steg 1,08 dollar til 46,23 dollar per fat.

Da Oslo Børs stengte tirsdag, lå kontrakten på rundt 45,44 dollar fatet.

Brent 1. posisjon, som er marskontrakten, ligger på 49,00 dollar per fat onsdag morgen, ned 60 cent fra forrige handledag, da kontrakten steg 1,44 dollar til 49,60 dollar per fat.

Prisen lå på om lag 48,25 dollar per fat ved stengetid for Oslo Børs tirsdag.

Brent spot for umiddelbar levering sluttet tirsdag kveld på 49,21 dollar per fat, opp 1,11 dollar fra foregående handledag.

Les også:
– Det var ikke mangelen på stein som gjorde at steinalderen tok slutt
Advarer foreldre mot kjøp av falske leketøy
- Jeg er overrasket over styrken i det som skjer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.