Målet med samarbeidet er blant annet å finne nye løsninger for å redusere fakling og andre utslipp av klimagasser fra olje- og gassproduksjon. Bruken av vann skal også reduseres.

– Utfordringen med å utvikle en mer effektiv og bærekraftig energiproduksjon er for stor til at ett selskap kan påta seg den alene, sier konsernsjef Eldar Sætre i Statoil i en pressemelding.

– For å møte den stigende globale etterspørselen etter energi, er det helt nødvendig å fortsatt investere i teknologi og nyskaping som kan bidra til å utvikle langsiktige, billige og mer effektive energiløsninger, sa Jeff Immelt, styreformann og CEO i GE.

Olje- og gassutvinning er den sektoren i Norge som har hatt størst utslippsvekst de siste tiårene. Siden 1990 har utslippene økt med 79,1 prosent. De fleste av samarbeidstiltakene gjelder imidlertid prosjekter utenfor Norge.

Mest skifer

Programmet skal fokusere på utvikling av nye metoder for å skape effektive lavkost-teknologier for olje- og skifergassproduksjon, samtidig som utslippene reduseres, skriver Statoil i meldingen. I den første fasen bygger samarbeidet på konkrete igangsatte prosjekter som ser på de viktigste bærekraftelementene i bransjen. Statoil bruker følgende som eksempler:

  • Redusert fakling og lavere CO2-intensitet ved ny bruk av «CNG i boks» som del av den nyskapende løsningen Last Mile Fueling: Levere en full-service-løsning med bruk av gass i driftsoperasjoner ved å fange, komprimere og anvende gass som ellers ville blitt faklet på brønnstedene. Komprimert gass (compressed natural gas, CNG) kan brukes til drift av rigger, kjøretøy og utstyr, noe som vil redusere eller erstatte behovet for diesel. Prosjektet kan gi reduksjon i CO2-utslipp som tilsvarer 120.000-200.000 tonn i året gjennom mindre bruk av diesel, mens de andre prosjektene som er under utvikling kan føre til lignende, eller til og med større, reduksjoner.
     
  • Redusere bruken av vann gjennom CO2-stimulering: Bruke flytende CO2-stimulering både for å redusere bruken av vann i fraktureringsoperasjoner og øke olje- og gassproduksjonen.
     
  • Øke drivstoffeffektiviteten gjennom optimalisering av gasskompressor: Bedre resultater og effektivitet, og lengre vedlikeholdsintervaller gjennom optimalisering av gasskompressorkomponenter.
     
  • Øke drivstoffeffektiviteten ved bruk av teknologien Turbine Online Water Wash: Bedre resultater og færre planlagte og ikke-planlagte turbinavbrudd ved å rengjøre turbiner mens de er i drift.

Etterlyser bedre ideer

I forbindelse med dette samarbeidet lanserer GE og Statoil også en global konkurranse, Open Innovation Challenge. Den første fasen av konkurransen er rettet mot bruken av sand i utvinningen av ukonvensjonelle ressurser. Ved å fokusere på sand – som krever tusenvis av turer med tungtransportkjøretøy for å transportere dette bulkproppmaterialet til brønnstedet ved boring av nye brønner – kan det redusere miljøpåvirkningen i lokalsamfunn, redusere utslippene og gjøre energiproduksjonen mer effektiv. GE Oil & Gas og Statoil skal gi økonomisk støtte til den kommersielle utviklingen av vinnerforslagene.

 

 (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.