Når Eldar Sætre rykker opp og blir konsernsjef i Statoil gjør også lønnen hans et byks. Hans pensjonsgivende lønn øker til 5,7 millioner kroner, opp fra cirka 3,5 millioner kroner. Sætre, som fyller 59 år søndag, har fortsatt rett til å gå av med pensjon ved fylte 62 år, altså om kun tre år. Lønnshoppet betyr at Statoil må ut med mange flere pensjonskroner – når den tid kommer.

Pensjonshopp

Hvor mye Sætres pensjon øker avhenger av hvilke forutsetninger man legger til grunn.

Hvis Sætre er pensjonist i 20 år, er nåverdien av pensjonsforpliktelsen økt med rundt 30 millioner kroner på grunn av lønnshoppet isolert sett. Dette forutsetter tre prosent lønnsvekst og pensjonsregulering og diskonteringsrente på 2,5 prosent. DN har kalibrert beregningene med aktuar Nils Poulsen i pensjonsrådgivningsselskapet Eikos, som mener dette er fornuftige forutsetninger.

Hvis Sætre er pensjonist i 25 år, blir nåverdien 37 millioner kroner.

Hans totale pensjonspakke, basert på pensjonsgivende lønn på 5,7 millioner kroner i 2015, blir mellom 76 og 95 millioner kroner med henholdsvis 20 og 25 års pensjonisttilværelse og samme forutsetninger. Sætre sa onsdag til nyhetsbyrået TDN Finans at han planlegger å sitte lenger som sjef enn til fylte 62 år. Om han jobber noen år ekstra før han trer inn i pensjonistenes rekker, vil ikke det ha så mye å si for pensjonsverdien. Det er antall år som pensjonist som er avgjørende.

Mindre enn Lund

Sætre får en grunnlønn som Statoil-sjef på 7,7 millioner kroner. Dette inkluderer et par millioner i langtidsinsentivordning, der nettobeløpet skal investeres i Statoil-aksjer med bindingstid i tre år. På toppen kommer bonus på opptil 50 prosent av lønnen, pluss assorterte frynsegoder.

Sætre kan da få en samlet godtgjørelse i størrelsesorden 12 millioner kroner.

Hans totale lønnspakke er noe lavere enn forgjenger Helge Lund, som hadde 9,6 millioner kroner i fastlønn i 2013.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.