Han står etter kvartalspresentasjonen på Felix i Oslo. Han har fått spørsmål på spørsmål fra aksjeanalytikerne, og har gitt det samme svaret til alle: Oljeselskapet Det norske er ikke nødt til å hente inn ny egenkapital.

– I det korte bildet har vi likviditet til å opprettholde aktivitetsnivået, sier Det norske-sjef Karl Johnny Hersvik til DN.

– Den lave kostnadsbasen vi har skulle gi mulighet til det uten å påvirke egenkapitalen.

Rett opp

Spørsmålet har plaget oljeselskapet hele vinteren. Grunnen er at oljeprisen er halvert siden sommerens gjeldsfinansierte oppkjøp av Marathon Norge. Selskapet står i fare for å komme i brudd med lånebetingelsene i obligasjonslånet, som krever en egenkapitalandel på minst 25 prosent av totalkapitalen.

Likevel steg aksjekursen med rundt fem prosent utover dagen etter kvartalspresentasjonen onsdag.

– Jeg tror at kommentarene selskapet ga rundt likviditetssituasjon og finansiering var beroligende, sier aksjeanalytiker Kjetil Bakken i Carnegie. Han mener egenkapitalbetingelsene i obligasjonslånene ikke er det store problemet gitt at selskapet har likviditet til å betjene lånene. Han peker også på at selskapets største verdi, andelen i gigantfeltet Johan Sverdrup, ikke ligger inne i den bokførte egenkapitalen. Han mener aksjen egentlig er verdt drøyt 50 prosent mer enn kursnivåene den lå på onsdag.

Det er i så fall gode nyheter for Kjell Inge Røkke og hans Aker Capital, som eier 49,99 prosent av Det norske.

Mer skeptisk

Aksjeanalytiker Teodor Sveen Nilsen i Swedbank er mer skeptisk, og har en «hold»-anbefaling på aksjen. Selskapet står foran store investeringsforpliktelser i felt som Ivar Aasen og Johan Sverdrup. Hvis den lave oljeprisen vedvarer, har Det norske et problem, mener Nilsen.

– Jeg blir ikke sjokkert om selskapet må hente inn ny egenkapital.

Det norske lovet onsdag også å kutte 100 millioner dollar i kostnader på årsbasis.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.