DNO-aksjen steg over åtte prosent på Oslo Børs onsdag etter at konkurrenten Gulf Keystone i Kurdistan meldte at den har vært i samtaler med flere om transaksjoner av eiendeler eller salg av selskapet.

DNOs Tawke-felt er i samme området i den nordvestlige delen av Kurdistan nord i Irak.

Tviler på kjøp

Analytiker Trond Omdal i meglerhuset Pareto Securities tror imidlertid det neppe er aktuelt for DNO å kjøpe konkurrenten.

– På spørsmål om dette i analytikersammenhenger har DNO avvist at oppkjøp av Gulf Keystone er interessant, sier Omdal, og viser til at DNO mener de har nok med de lisensene de har og særlig å utvikle det store Tawke-feltet, som ventes å produsere 200.000 fat olje pr dag om kort tid.

– I sin avtale har Gulf Keystone noe som heter «capacity payment» som de facto er en flat skatt der de betaler 40 prosent til kurdiske myndigheter. Noe de har akseptert i bytte mot ekstra lisenser. DNO har ikke dette i sine avtaler. Dette har vært brukt som den andre begrunnelsen fra DNO, at DNO ikke ønsker å utvanne sin egen status med produksjonsdelingsavtaler inngått med kurdiske myndigheter før den Irakiske grunnloven ble vedtatt ved folkeavstemning og som ga juridisk beskyttelse til allerede inngåtte oljeavtaler av KRG blant annet med DNO, sier Omdal.

Det har ikke lykkes DN å få kommentar fra DNO om dette igår.

Ser en mulighet

I strategimeldingen fra Gulf Keystone fremgår også at selskapet har mottatt ytterligere betaling for råolje fra Shaikan-feltet i Kurdistan.

Det opplyses at selskapet er informert av sin bank at det er gjort en bruttobetaling på 26 millioner dollar for råolje fra dette feltet i iraksk Kurdistan. Av dette er 20,8 millioner dollar netto til Gulf Keystone som om kort tid ventes å bli kreditert selskapets konto.

Pareto Securities mener det er en god mulighet for at DNO og selskapet Genel Energy, som også er i Kurdistan, vil få tilsvarende betaling for olje fra sine felt, da de tror at de regionale kurdiske myndighetene i Nord-Irak (KRG) ikke forskjellsbehandler selskapene.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.