Oljetankskipsredere har tro på at de har flere sterke år foran seg. Oppgangen man har sett i vinter er ikke bare sesongeffekter, men et resultat av strukturelle markedsforhold, mener flere toppsjefer i rederier under DNB Markets' årlige Oil, Offshore & Shipping Conference i Oslo torsdag.

Konsernsjef Patrick Rodgers i Euronav sier han har fått nok av folk som stadig kommer til ham og argumenterer at rateoppgangen man har sett er sesongmessig, og at det kan bli utfordrende igjen når oljeprisen begynner å stige igjen.

- Ta kinesisk nyttår for eksempel, som typisk er en svak periode hvert år. I år blåste vi bare gjennom disse ukene uten å legge merke til noe som helst, sier han.

- De som ligger short i markedet ligger dårlig an. Vi står overfor flere positive år, tilføyer Rodgers.

Fulle ordrebøker

Euronav-sjefen understreker opptil flere ganger at markedet strukturelt er endret. Dette støttes av konsernsjef Robert Burke i Ridgebury Tankers.

- Ordreboken til verftene er fulle for 2015 og 2016. Likevel er veksten på tilbudssiden lavere enn etterspørselsveksten de kommende årene, sier han.

Burke er også rimelig positiv for de kommende årene, om noe mer begrenset i sine uttalelser enn Rodgers.

Han erkjenner at bildet kan endres for eksempel hvis Opec skulle endre på politikken og gjøre vesentlige kutt i oljeproduksjonen.

Dette støttes av corporate development-direktør Harrys Kosmatos i Tsakos Energy Navigation.

«Opec er død som en klubb»

Kosmatos mener aksjemarkedet har pålagt hele tanksektoren en uberettiget stor fryktrabatt, kun fordi det er relatert til oljeprisen.

- Frykt tynger aksjene i sektoren, særlig i USA, hvor tank er en perifer sektor som hopes sammen med for eksempel offshore riggselskaper, sier han.

Risikoen for Opec-kutt er ifølge Euronavs Rodgers imidlertid neglisjerbar.

- Opec er død som en klubb. Saudi-Arabia er opplagt lei av å måtte ta ansvar for å kutte uten at de andre medlemslandene deltar. Den tiden er over, sier Rodgers(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Helsetilsynet: 8 av 10 Nav-kontor bryter loven

Dansk sympatistreik for Norwegian-ansatte

Flere unge ble uføretrygdet