Statoil og partnerne i Johan Castberg-felteti Barentshavet har nok en gang besluttet å utsette beslutning om videreføring av prosjektet. Nå er beslutningen utsatt til andre halvår 2016, opplyser Statoil i en melding fredag.

Investeringsbestlugningen er ventet å bli tatt i 2017.

Det er de Statoil-opererte funnene Skrugard fra 2011, Havis fra 2012 og Drivis fra 2014 som i dag utgjør Johan Castberg-prosjektet.
Volumene som til nå er påvist i Johan Castberg, er estimert til 400-650 millioner fat olje. Rettighetshavere i Johan Castberg-lisensen er Statoil, Petoro og Eni.

Feltet har lenge vært et usikkert prosjekt, som selv med en oljepris på 100 dollar fatet ble karakterisert som marginalt.

- Vi har gjort betydelige fremskritt med å redusere kostnadene for Johan Castberg. Dagens utfordringer knyttet til kostnader og oljepris gjør at vi må ta oss mer tid for å sikre at vi får full uttelling på tiltakene som er iverksatt, sier Ivar Aasheim, direktør for feltutvikling på norsk sokkel i Statoil, i pressemeldingen.

Samtidig fortsetter en gruppe operatører i området, inkludert Statoil, Lundin Norway, Eni og OMV, å studere alternativer for oljeinfrastruktur i Barentshavet. Målet er å vurdere grunnlaget for en landterminal som kan støtte flere felt i Barentshavet, opplyser Statoil.

Fredag melder Statoil også at partnerne i Snorre 2040, som er et prosjekt for å forlenge levetiden for eksisterende plattformer Snorre A og Snorre B helt frem til 2040, har belsuttet å utvide fremdriftsplanen for prosjektet. 

Nytt tidspunkt for foreløpig beslutning om gjennomføring er satt til fjerde kvartal 2016.

«Snorre er et av feltene med størst gjenværende oljeressurser på norsk sokkel. Undergrunnen er kompleks og det vil kreve store investeringer å utvinne ressursene», skriver Statoil i meldingen.

«Høye investeringer kombinert med utfordrende lønnsomhet er et kjennetegn for videreutviklingen av feltet», skriver Statoil.

«Gjennom flere år er det arbeidet for å finne den rette løsningen for prosjektet. Det er nå klart at eierne trenger mer tid for å redusere investeringskostnadene og få bedreinnsikt i reservoaret», heter det i meldingen.

Reserveanslaget på Snorre-feltet er i dag 1,63 milliarder fat olje. Opprinnelig anslag ved innlevering av Plan for utbygging og drift (PUD) i 1989 var om lag 760 millioner fat olje.

«Ved hjelp av en rekke tiltak for økt oljeutvinning og bruk av ny teknologi er utvinnbare reserver mer enn fordoblet», skriver Statoil.

Estimert utvinningsgrad da PUD ble levert var 25 prosent. I dag er forventet utvinningsgrad 47 prosent, men eierne har gjennom Snorre 2040-prosjektet et ønske om å øke denne ytterligere.

Les også:

Statoil vil utsette Johan Castberg-beslutning

Ekstrem kulde kan stoppe olje i nord

- Vi driver ikke politikk, vi driver butikk

- Skrugard er noe av det beste som har skjedd meg i Statoil  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.